Pin It
Κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου, τιμάται ο θαυματουργός γνωστός σε όλους μας ο Άγιος Φανούριος. Την παραμονή λοιπόν στον εσπερινό και όχι μόνο, φτιάχνουμε μια ξεχωριστή, μοναδική πίτα, την Φανουρόπιτα
 
Συχνά και κατά τη διάρκεια όλου του έτους, επικαλούμαστε τον Άγιο και του ζητάμε να μας βοηθήσει, να μας προστατέψει, να μας φανερώσει μια κατάσταση και ό, τι έχει ανάγκη ο καθένας μας ξεχωριστά.
 

Υλικά που θα χρειαστούμε για τη Φανουρόπιτα

  • 1 ποτήρι του κρασιού σπορέλαιο
  • 3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
  • 100 γρ. καρύδια ελαφρώς θρυμματισμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • κανέλα

Εκτέλεση

Χτυπάμε το σπορέλαιο μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν ένα. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και μόλις αφρίσει, το ρίχνουμε και αυτό μέσα στο μείγμα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3 με 4 λεπτά.
 
Tip: Στην πρώτη φάση, χρησιμοποιήστε μίξερ. 
 
Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, την κανέλλα (ένα κουταλάκι του γλυκού), το θρυμματισμένο καρύδι και ανακατεύουμε με σύρμα το μείγμα, μέχρι να ομογενοποιηθεί. 
 
Τέλος, θα δείτε το μείγμα μαλακό και υγρό. Ρίξτε το σε ένα ταψάκι μεσαίου μεγέθους και εάν θέλετε, ρίξτε και λίγη κανέλλα από πάνω. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 ºC στις αντιστάσεις, για 40 - 45 λεπτά.
 
Tip: Βάλτε ένα λεπτό μαχαίρι μέσα στην πίτα για να δείτε εάν είναι έτοιμη εσωτερικά προς το τέλος του ψησίματος. Το μαχαίρι, πρέπει να βγει καθαρό για να είναι έτοιμη.
 
 
Tip: Μόλις κρυώσει, πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη.