Pin It

Τραγανό σπιτικό φύλλο
για στριφτές πίτες

Ρίξτε αλεύρι στον πάγκο και ξεκινήστε το ζύμωμα!

45'

Εύκολο

6 στριφτά πιτάκια

6 χωριάτικα φύλλα

Υλικά για το σπιτικό φύλλο για στριφτές και χωριάτικες σπανακόπιτες


  • 700 γρ. αλεύρι για χωριάτικες πίτες
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • Νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • Αλέυρι για το άνοιγμα των φύλλων
χωριάτικο φύλλο για πίτες

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Ανακατέυουμε ελαφρά με το χέρι και ξεκινάμε να ρίχνουμε το νερό, λίγο λίγο, κάνοντας κυκλικές κινήσεις με το χέρι. Προσπαθούμε να παίρνουμε το αλεύρι από τα πλαϊνά του σκεύους.

Μην το παρακάνετε με το νερό. Ρίχνουμε αργά και όταν δούμε ότι έχει αφομοιωθεί το αλεύρι, σταματάμε να ρίχνουμε.

Θέλουμε μία ζύμη μαλακή και εύπλαστη που θα μοσχομυρίζει. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ζυμώνουμε περιπου για 5' δυνατά. Αφήνουμε σκεπασμένη τη ζύμη για τουλάχιστον 30 λεπτά να δέσει και να πλάθετε εύκολα. 

Στον πάγκο ή σε ξύλινη επιφάνεια για καλύτερα αποτελέσματα, ρίχνουμε αλεύρι. Κόβουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη. 

Παίρνουμε το κομμάτι ζύμης και με τα δάχτυλα το ανοίγουμε ελαφρά πατώντας το και αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια. Με τον πλάστη, προσπαθούμε να δώσουμε το σχήμα στο φύλλο, μία κάθετα, μία οριζόντια. Η ζύμη μας θα είναι εύπλαστη και ελαστική! Το φύλλο δεν θα σπάει.  

Να θυμάστε πάντα να αφήνετε τη ζύμη κάτω από πετσέτα και όχι εκτεθειμένη, γιατί ξερένεται.

Συνεχίζουμε με την υπόλοιπη ζύμη. 

Καλή Επιτυχία!