Pin It

ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ

Τα διουρητικά είναι ουσίες που αυξάνουν την έκκριση υγρών του σώματος και τα αποβάλλουν. Δεν αντέχει όμως κάθε οργανισμός αυτές τις διουρητικές ουσίες, καθώς έχουν κάποιες παρενέργειες. Γι' αυτό, προσοχή σε χημικής προελεύσεως διουρητικά.

Ενέργειες για την αποβολή του Λίπους

Τα διουρητικά που αναφέρουμε επιτυγχάνουν τις καύσεις στον οργανισμό μας με μαλακό και αποτελεσμάτικό τρόπο, αποβάλοντας το συσσωρευμένο λίπος από τα κύτταρά μας.

Τα συστατικά των διουρητικών εντοπίζουν τα λίπη που βρίσκονται στον οργανισμό και τα οδηγούν στην ουροδόχο κύστη ή σε άλλα σημεία του σώματός μας, από όπου αποβάλονται ως ιδρώτας. 

Έτσι, τα κύτταρά μας χάνουν συνεχώς συσσωρευμένο λίπος και το σώμα αδυνατίζει. Μερικές ουσίες από αυτά τα διουρητικά δρουν τόσο γρήγορα, που σχεδόν αμέσως βλέπετε τη διαφορά στο σώμα σας!

Μπορείτε να μετράτε με μια μεζούρα τα σημεία του σώματός σας με το περιττό λίπος και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δείτε αισθητή διαφορά.

Πώς να τρώμε τις τροφές αυτές

Τα τρόφιμα που αναφέρουμε σε αυτό το άρθρο, θα τα βρείτε σχεδόν όλα σε σούπερ μάρκετ ή και στον μπακάλη της γειτονιάς σας. Θα τα πλύνετε καλά κάτω από τη βρύση, με κρύο τρεχούμενο νερό. Μπορείτε να τα τρώτε ως εξής:

1. Φάτε τα ωμά, όποτε αυτό είναι δυνατόν. Να τα μασάτε καλά για να θρυμματιστούν οι ίνες και να απελευθερώνουν τα ένζυμα τα οποία θα καταπολεμούν το λίπος στα κύτταρά σας.Μπορείτε και να τα συνδυάζετε μεταξύ τους.

2. Βράστε τα στον ατμό. 

3. Φάτε τα σε μορφή χυμού, λιώνοντάς τα στο μπλέντερ. Αν τα αγοράσετε έτοιμα σε χυμό, φροντίστε να μην είναι φουλ στη ζάχαρη και να τα προμηθευτείτε από κατάστημα υγιεινής διατροφής.

Ποιες είναι λοιπόν αυτές οι τροφές που έχουν διουρητικές ικανότητες:

Σπαράγγια

Τα σπαράγγια περιέχουν ασπαραγγίνη, μία αλκαλική ουσία που τονώνει τη δραστηριότητα των νεφρών και βελτιώνει τη διαδικασία της κυκλοφορίας του αίματος.


Οι αλκαλικές ουσίες δρουν διαλύοντας το λίπος. 

Τα σπαράγγια περιέχουν ουσίες που διώχνουν τα περιττά από το σώμα μας. Ο χυμός των σπαραγγιών δε, διασπά τους κρυστάλλους του οξαλικού οξέως που τοποθετούν το λίπος στα κύτταρα. Από τη στιγμή λοιπόν που σπάει ο φλοιός, το λίπος, απροστάτευτο πια, εγκαταλείπει τα κύτταρα.

Παντζάρια

Τα παντζάρια δρουν διουρητικά στο συκώτι και τα νεφρά μας. 


Περιέχουν σίδηρο σε χαμηλή ποσότητα που λειτουργεί αποτελεσματικά κατά των τοξινών. Τα αιμοσφαίρια, μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες λίπους. Τα παντζάρια, χάρη στο σίδηρο που περιέχουν, καθαρίζουν το αίμα από το λίπος.

Περιέχουν επίσης ένα είδος χλωρίου το οποίο απομακρύνει το λίπος που συσσωρεύεται στα κύτταρα του συκωτιού, των νεφρών και της χοληδόχου κύστης. Τα παντζάρια, τονώνουν τη *λύμφη που βρίσκεται μέσα στο αίμα.

Τα ωμά παντζάρια έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

Συνταγή: Εύκολη Παντζαροσαλάτα με γιαούρτι.

*Λύμφη: Η λυμφη (από τα λατινικά, λέμφα σημαίνει "νερό") είναι το υγρό που ρέει μέσω του λεμφικού συστήματος. Είναι παρόμοιο με το πλάσμα αίματος, το υγρό συστατικό του αίματος. Η λύμφη επιστρέφει τις πρωτεΐνες ενδιάμεσου υγρού στην κυκλοφορία του αίματος. Μεταφέρει λίπη από το πεπτικό σύστημα στο αίμα.

Πηγή: https://en.wikipedia.org/wiki/Lymph#Etymology

Τόνικ από χυμό λεμονιούΠροσθέστε σε ένα φλιτζάνι βρασμένο νερό, το χυμό ενός μικρού λεμονιού. Προσθέστε χυμό καρότου και σέλινου. Για καλύτερη γεύση, προσθέστε λίγο μέλι. Πιείτε από αυτόν το χυμό όσες φορές θέλετε μέσα στην ημέρα. Το τόνικ αυτό, θα απομακρύνει το λίπος από το σώμα, γιατί το λεμόνι περιέχει ασκορβικό οξύ το οποίο σχηματίζει χημική αντίδραση όταν έρχεται σε επαφή με τα άλλα λαχανικά.

Το διουρητικό αυτό διασπά τα λίπη και τα αποβάλλει. Είναι ένα από τα αποτελεσματικότερα φυσικά διουρητικά.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αυτό το λάχανο, διεγείρει τους αδένες που υπάρχουν στο πάγκρεας. Οι αδένες αυτοί, παράγουν ορμόνες που καθαρίζουν τα κύτταρα και τους ιστούς από τα λίπη.


Τα λαχανάκια Βρυξελλών περιέχουν μέταλλα, τα οποία κάνουν τα νεφρά να παράγουν περισσότερο νερό. Ως αποτέλεσμα, οι περιττές ουσίες που θα προκύψουν από τα κύτταρα θα βρεθούν στο κατάλληλο περιβάλλον και θα αποβληθούν από τον οργανισμό.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορεί να είναι μικροσκοπικά, όμως έχουν σπουδαίες διουρητικές ικανότητες.

Διαβάστε επίσης: Λαχανάκια Βρυξελλών, τα διατροφικά οφέλη.

Συνταγή: Λαχανάκια Βρυξελλών σαλάτα.

Λάχανο

Το λάχανο, είτε στον ατμό, είτε σαλάτα ή βρασμένο, περιέχει ουσίες που απομακρύνουν τις τοξίνες αποτελεσματικά.

Το λάχανο περιέχει μεγάλη ποσότητα θείου και ιωδίου. Συστατικά που καθαρίζουν τη βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου μας. 

Για όσους έχουν "στομαχάκι" που θέλουν να το εξαφανίσουν, το λάχανο περιέχει σπουδαία θρεπτικά συστατικά για να το απομακρύνει.

Αν έχετε επίμονο αντιαισθητικό λίπος, ο χυμός λάχανου  θα το διώξει. Θα αδυνατίσετε, αλλά θα κάνετε και ένα μεγάλο καλό στην υγεία σας. Πάντα φυσικά ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή.

ΜαρούλιΤο μαρούλι περιέχει πολύτιμες ουσίες που έχουν την ιδιότητα να διαλύουν λίπη στη στιγμή. Όταν τρώμε μερικά φύλλα μαρουλιού, εισάγουμε στον οργανισμό μας σπουδαία μέταλλα, σίδηρο και μαγνήσιο. Οδηγούνται κατευθείαν στην σπλήνα, η οποία δημιουργεί αντισώματα που βοηθούν τον οργανισμό μας να αντιστέκεται στα μικρόβια.

Η σπλήνα, υπερφορτίζει το σίδηρο και το μαγνήσιο και τα στέλνει στα κύτταρα και στους ιστούς του σώματος.

Ο σίδηρος και το μαγνήσιο επιδρούν ωφέλιμα και στο συκώτι, ενώ τονώνουν όλο το σώμα. Τα μέταλλα επιταχύνουν τις καύσεις, καθαρίζουν τα κύτταρα από το λίπος και μειώνουν το βάρος του σώματος.

Τα μέταλλα που περιέχει το μαρούλι, τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος και τα νεύρα. Η ενέργεια αυτή ζωντανεύει το σώμα μας και αναστέλλει τη διαδικασία των γηρατειών. Η αύξηση των καύσεων δε, έχει διουρητικά αποτελέσματα. 

Τα σκουροπράσινα φύλλα του μαρουλιού, έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά από ό, τι τα ανοιχτοπράσινα και ενεργούν πιο γρήγορα κατά του λίπους.

ΚαρόταΤα καρότα περιέχουν καροτίνη η οποία αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Α. Η βιταμίνη αυτή, όχι μόνο τρέφει τους ιστούς και τα κύτταρα, αλλά οι χημικές αντιδράσεις της απελευθερώνουν μια καταπληκτική ενέργεια που βοηθά να φύγουν τα λίπη από τον οργανισμό εύκολα και γρήγορα. 

Τα ωμά καρότα και ο χυμός τους, περιέχουν μεγάλη ποσότητα καροτίνης.

Πώς ενεργεί όμως η καροτίνη;

Το πεπτικό σύστημα μεταβάλλει την καροτίνη σε βιταμίνη Α. Η ουσία αυτή επιταχύνει τις καύσεις. Σχεδόν αυτόματα και δημιουργείται μία αντίδραση που επιδρά στα λιπώδη κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι να διαλύονται τα λίπη και να εξαφανίζονται γρήγορα.

Προσπαθήστε να τρώτε όσο το δυνατόν πιο συχνά καρότα. Προτιμήστε τα ωμά, τριμμένα είτε ελαφρά βρασμένα στον ατμό. Ακόμα και χυμό καρότου αν σας αρέσει περισσότερο. Το καλύτερο φυσικά για τον οργανισμό είναι να προτιμάμε και τα δύο.

Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει! 

Σέλινο

Το ωμό σέλινο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο σε μορφή διαλύματος. Πράγμα που σημαίνει ότι η απορρόφησή του από τον οργανισμό, γίνεται σχεδόν αστραπιαία.

Όταν τρώμε σέλινο ή πίνουμε το χυμό του, στέλνουμε ασβέστιο σε όλα τα σημεία του σώματός μας και δραστηριοποιούνται οι ενδοκρινείς αδένες. Οι ορμόνες που εκκρίνουν οι αδένες, διαλύουν το λίπος των κυττάρων μας.

Το σέλινο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και σίδηρο. Και τα δύο αυτά στοιχεία τρέφουν τα αιμοσφαίρια, τα οποία καθαρίζονται από τα αποθέματα του λίπους και βοηθούν στην αποβολή του λίπους από τον οργανισμό μας.

Αγγούρι

Να τρώτε το αγγούρι ωμό ή σε χυμό. Θα "δροσίσετε" τα εξογκωμένα λιποκύτταρα και τους ιστούς σας.


Το αγγούρι περιέχει μεγάλη ποσότητα θείου και πυριτίου. Τα δύο αυτά μέταλλα βοηθούν τα νεφρά να αποβάλλουν το ουρικό οξύ. Το ουρικό οξύ είναι άχρηστο προϊόν. Όταν το ουρικό οξύ αποβάλλεται, το λίπος στα κύτταρα χαλαρώνει και παρασύρεται-αποβάλλεται.

Το αγγούρι περιέχει επίσης κάλιο. Το κάλιο είναι απαραίτητο για την δραστηριοποίηση των αδενών και οι αδένες με τη σειρά τους θα απαλλάξουν τον οργανισμό μας από το περιττό λίπος.

Τα συστατικά του αγγουριού "ξεπλένουν" τα κύτταρα και βοηθούν στη δημιουργία μιας ισορροπημένης και υγιεινής περιεκτικότητας σε οξύ και αλκαλικά. Το σώμα μας αναζωογονείται ολόκληρο!

Αγγούρι: Φρούτο ή Λαχανικό

Σουρκρούτ (σαλάτα Sauerkraut) ή Λάχανο τουρσί

Το λάχανο τουρσί, θα το ζητήσετε σε οποιοδήποτε μπακάλικο συσκευασμένο σε γυάλινα βάζα. Μπορείτε να φτιάξετε και σπιτικό ξινολάχανο (σαλάτα Sauerkraut).

Το λάχανο τουρσί είναι ό, τι πρέπει για να χάσετε βάρος, αρκεί να μην είναι αλατισμένο. Κάτι που πρέπει να ελέγξετε πριν το αγοράσετε.

Γενικά, πρέπει να αποφεύγουμε το αλάτι από τα φαγητά μας. Το αλάτι συγκρατεί το νερό στον οργανισμό.Και το νερό, συγκρατεί το λίπος. Πρέπει να αποφεύγουμε τα αλατισμένα φαγητά, όπως τα τσιπς, τα γνωστά μας πατατάκια και τα αλατισμένα φυστίκια. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να απομακρύνουμε εντελώς το αλάτι από τη διατροφή μας. Προσπαθούμε να τρώμε όσο το δυνατόν λιγότερο.

Το σουρκρούτ, είναι ένα λάχανο τουρσί που έχει υποστεί ζύμωση και αυτό είναι σπουδαίο. Έχει την ικανότητα να ξεπλένει και να καθαρίζει τη βλεννώδη μεμβράνη όλου του σώματος. 

'Οταν τρώμε λάχανο τουρσί ή πίνουμε τον χυμό του, δρουν στον οργανισμό ισχυρά μέταλλα και άλλα συστατικά, τα οποία απομακρύνουν τα λίπη και αφήνουν τα κύτταρα καθαρά και αδύνατα.

Ο χυμός του λάχανου περιέχει τόσο ισχυρά απισχναντικά συστατικά, ώστε μισό ποτηρί την ημέρα αρκεί για να διαλυθούν τα λίπη και να απομακρυνθούν από τον οργανισμό μας.

Αγριοράπανο

Το αγριοράπανο είναι ένα καρύκευμα που δίνει γρήγορο και δυναμικό λιώσιμο του λίπους. Μπορείτε να το βρείτε σε μπακάλικα. Επειδή συνήθως έρχεται συσκευασμένο από το εξωτερικό, θα το ζητήσετε με το όνομα "Horseradish".


Η ενέργειά του είναι αξιοθαύμαστη, γιατί ενεργεί σαν καθαριστής του σώματος και διαλυτής του λίπους χωρίς να προξενεί καμία βλαβερή συνέπεια.

Είναι ένας πραγματικός καταστροφέας. Δημιουργεί μια καταλυτική ενέργεια στα λιπώδη αποθέματα του σώματος, τα διασπά, τα διαλύει και τα απομακρύνει από το σώμα μας.

Χρησιμοποιούμε μικρές ποσότητες αγριοράπανου στις σαλάτες μας. Μισό κουταλάκι του γλυκού την ημέρα, θα σας βοηθήσει να εξαφανίσετε τα περιττά και ανεπιθύμητα λίπη. Ενεργεί μέσα σε λίγα λεπτά!

Αντίβ ή Τσίκορυ (Chicory), το γνωστό μας Αντίδι

Το αντίβ (γνωστό μας αντίδι) ή τσίκορυ ή σικορέ. Ομολογώ πως με εξέπληξε! Με την έρευνά μου, έμαθα πολλά για το αντίβ, το γνωστό μας αντίδι, το οποίο είναι ένα ...ραδίκι! Το συναντάμε σε σαλάτες συνήθως σε εστιατόρια. Είναι βέλγικης επινόησης και το χορταρικό αυτό χαρακτηρίζεται για την πικράδα του όπως όλα τα ραδίκια. Οι Γάλλοι, αποκαλούν αντίβ ή σικορέ το άσπρο κηπευτικό με τα σφιχτά τυλιγμένα φύλλα και την χαρακτηριστική πικρή γεύση.

Τα αντίβ λοιπόν, έχουν μια απαλή αλλά αποτελεσματική ικανότητα σαν φυσικό διουρητικό. Ενεργεί μέσα σε λίγα λεπτά. 

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα αντίβ περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που επιταχύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού. Αυτό με τη σειρά του επιταχύνει την αποτοξίνωση των κυττάρων και το "κάψιμο" του περιττού λίπους.

Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα ισχυρό φυσικό διουρητικό. 

Μπορεί να έχει δυσάρεστη μυρωδιά, όμως διαθέται πολλά συστατικά τα οποία μπορούν να εκτοπίσουν τα συσσωρευμένα λίπη και να βοηθήσουν στην εξάλειψή τους.

Το σκόρδο είανι πηγή φυτικών ελαίων. Βοηθούν στον καθαρισμό του σώματος, γιατί χάρη στις *περισταλτικές κινήσεις που δημιουργούν στους μύς, διαλύονται τα λίπη από όλους τους ιστούς και τα κύτταρα.

Πρέπει να τρώμε σκόρδο συστηματικά. Προτιμότερο είναι να το τρώμε ωμό, στη σαλάτα μας για παράδειγμα.

Για να καλύψουμε τη δυσοσμία, μπορούμε να το συνδυάσουμε με μαϊντανό ο οποίος επίσης είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών συστατικών που λιώνουν τα λίπη του οργανισμού. 

*περισταλτικές κινήσεις: η εναλλασσόμενη σύσπαση και χαλάρωση, από άνω προς τα κάτω τόσο των λείων μυϊκών ινών του χιτώνα του στομάχου όσο και των διαμήκων μυών του γαστρεντερικού σωλήνα.

Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια μοιάζουν με το σκόρδο. Περιέχουν μέταλλα και αιθέρια έλαια τα οποία εμποδίζουν τη δημιουργία λίπους. 

Προσπαθήστε να τρώτε ωμά ψιλοκομμένα κρεμμύδια με τη σαλάτα, κάθε μέρα!

Ραπανάκια

Τα ραπανάκια έχουν την καταπληκτική ικανότητα να διώχνουν τα λίπη εύκολα και γρήγορα από τον οργανισμό μας.


Τα ραπανάκια, δεν καθαρίζουν μόνο τη βλεννογόνο του σώματος, αλλά διαλύουν τις ποσότητες συμπαγούς λίπους στα κύτταρα και τις αποβάλουν.

Τα ραπανάκια περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε σίδηρο και μαγνήσιο. Τα μέταλλα αυτά συμβάλλουν στο να διαλυθούν τα λίπη που βρίσκονται στα κύτταρα, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να φύγουν από το σώμα. 

Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν βιταμίνη C και μεγάλες ποσότητες κιτρικών και οξαλικών οξέων. Τα οξέα αυτά επιταχύνουν τη διαδικασία του μεταβολισμού.


Προσθέστε φρέσκια ντομάτα στις σαλάτες σας. Αν σας αρέσει, πιείτε χυμό ντομάτας στο πρόγευμά σας ή το απόγευμα και το βράδυ σαν ποτό. Ο χυμός της ντομάτας περιέχει τα ίδια θρεπτικά συστατικά με τη φρέσκια ντομάτα. Αν αγοράσετε το χυμό σε κονσέρβα, βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχει αλάτι. Το πιο υγιεινό φυσικά είναι να φτιάχνουμε σπιτικό χυμόντομάτας, στο μπλέντερ.

Οι ντομάτες και ο χυμός τους, αναγκάζουν τα νεφρά να απελευθερώσουν περισσότερο νερό και με τον τρόπο αυτό βοηθούν στο να ξεπλυθούν και να απομακρυνθούν τα λίπη του σώματος.

Όταν τρώμε ή πίνουμε το χυμό της ντομάτας, τα φυσικά οξέα που περιέχει σχηματίζουν χημική αντίδραση με τα μέταλλα που έχουν ενεργοποιηθεί από τα ένζυμα, και προτρέπουν τα νεφρά να φιλτράρουν μεγάλες ποσότητες συγκεντρωμένου λίπους στο αίμα.


Δημιουργείται ένα υγρό περιβάλλον. Τα λίπη διαλύονται και αποβάλλονται εύκολα από τον οργανισμό διαμέσου των φυσικών καναλιών αποβολής (με τα ούρα ή τον ιδρώτα).

Μηλόξυδο

Το μηλόξυδο πρέπει να χρησιμοποιείτε με μέτρο και να συνδυάζεται με άλλα υλικά.

Μπορούμε να το ανακατέψουμε με λάδι και διάφορα αρωματικά και να φτιάξουμε ωραία dressing για τις σαλάτες μας. Καθαρίζει τους ιστούς από τα κατάλοιπα του λίπους.

Αυτό το ξύδι που γίνεται από μήλα, περιέχει ένα φυσικό οργανικό οξύ που βοηθά αποτελεσματικά στη διαδικασία της πέψης.

Επειδή είναι πρωινό ζυμώσεων, το προϊόν αυτό δημιουργεί παραγωγή οξέων τα οποία ενώνονται με τα αλκαλικά στοιχεία και μέταλλα του σώματος και ενεργούν σαν καθαριστικά των κυττάρων.

Αποθηκεύεται στον οργανισμό μας σαν γλυκογόνο, το οποίο έχει την ιδιότητα να καθαρίζει τον οργανισμό μακροπρόθεσμα.

Το μηλόξυδο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο ένα μέταλλο που είναι γνωστό σε όλους για τις "αντισηπτικές" του ιδιότητες στα φορτωμένα με λίπος κύτταρα. Αυξάνει το μεταβολισμό και επιταχύνει την οξύδωση που χρειάζεται για να λιώσει και να αποβληθεί από το σώμα το ανεπιθύμητο λίπος.

Εκτός από τις σαλάτες, μπορούμε να πίνουμε λίγο μηλόξυδο αραιωμένο σε ένα ποτήρι νερό. Μία ή δύο κουταλιές της σούπας, αρκούν. Για καλύτερη γεύση, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο μέλι. Το πίνουμε σιγά-σιγά. Ένα ποτήρι την ημέρα είναι αρκετό για να διαλυθούν τα λίπη από τους ιστούς.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι το Μηλόξυδο και τι ρόλο παίζει στη διατροφή μας.

Συμπέρασμα

Τα φυσικά αυτά διουρητικά έχουν θαυματουργά αποτελέσματα κατά του λίπους. Εντάξτε τα στη διατροφή σας από σήμερα κιόλας. Συνεχίστε να τα καταναλώνετε καθημερινά και ανάλογα την εποχή φυσικά.

Στο πρώτο μέρος, Τροφές που λιώνουν το λίπος του σώματος - Μέρος Α', αναλύσαμε γιατί μεζεύεται το λίπος, πώς να αυξήσετε το μεταβολισμό σας και ποιες τροφές θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε.