Pin It

Αφράτα κεφτεδάκια τηγανητά

Εύκολα και αφράτα κεφτεδάκια τηγανητά για όλη την οικογένεια!

Προετοιμασία 15'

Αναμονή 30'

Τηγάνισμα 20'

Εύκολο

15-17 κεφτεδάκια

Υλικά για τα κεφτεδάκια


  • 400 γρ. κιμάς (μοσχαρίσιος-χοιρινός) ή όποιον άλλο συνδυασμό επιθυμείτε
  • 2-3 κανονικές, λεπτές φέτες ψωμί μπαγιάτικο χωρίς την κόρα μουλιασμένο σε νερό ή μισό πακέτο φρυγανιές θρυμματισμένες
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο στον τρίφτη, ψιλοκομμένο στο χέρι ή στο μούλτι
  • αυγό
  • 4 ml ξύδι λευκό
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πελτέ (εφόσον δεν είναι η εποχή της ντομάτας, αλλιώς μπορούμε να βάλουμε 1 μικρή ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη ή στο μούλτι)
  • Μυρωδικά, 1 κ.σ. από το καθένα (μαϊντανό, βασιλικό, δυόσμο, ρίγανη είτε αποξηραμένα, είτε φρέσκα)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο αλεύρι 
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε τον κιμά σε ένα μπολ, τον σπάμε ελαφρά και τον βρέχουμε με το ξύδι1.

Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά, τα μυρωδικά, το αυγό, το ελαιόλαδο, τον πελτέ ή την ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, το μουλιασμένο ψωμί θρυμματισμένο ή τη φρυγανιά2, αλάτι, πιπέρι και ξεκινάμε να ζυμώνουμε τον κιμά καλά, να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά3, το λιγότερο.

Σε ένα βαθύ πιάτο, ρίχνουμε λίγο αλεύρι.

Πλάθουμε τα κεφτεδάκι μας, περίπου 25 γρ. το καθένα (ανάλογα πόσο μεγάλα τα θέλουμε), τα αλευρώνουμε4, αν θέλουμε τα πατάμε λίγο με τα δάχτυλα5 και ξεκινάμε το τηγάνισμα. 


Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, έχουμε βάλει τόσο λάδι, όσο να καλύπτει έναν κεφτέ μέχρι τη μέση σχεδόν. Καίμε το λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και όταν ξεκινήσουμε το τηγάνισμα, χαμηλώνουμε σε μέτρια. 

Αν έχουμε δυνατή φωτιά καθόλη τη διαδικασία του τηγανίσματος, τα κεφτεδάκι θα καούν εξωτερικά και εσωτερικά, το πιθανότερο είναι να μείνουν σκληρά και άψητα.

Τηγανίζουμε 3 λεπτά περίπου από τη μία πλευρά και 3 από την άλλη. Τα κοιτάμε λίγο κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος από κάτω, να μην καούν.

Πριν σερβίρουμε, τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει καλά το περιττό λάδι.

Σερβίρουμε με σως γιουρτιού και άνηθο, που ταιριάζει πολύ! 

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη! 

1Το ξύδι το χρησιμοποιούμε γιατί αφρατεύει τους κεφτές ή τα μπιφτέκια μας και δε μυρίζει και το αυγό.


2Αν βάλουμε φρυγανιά, καλό είναι να βρέξουμε λίγο τον κιμά κατά το ζύμωμα. Το μουλιασμένο ψωμί, βοηθάει στο να ενωθούν καλά τα υλικά με τον κιμά και να μην "σπάνε" τα κεφτεδάκια μας κατά το τηγάνισμα. Χρησιμοποιούμε για αυτήν τη συνταγή, 2 φέτες κανονικές, μουλιασμένες χωρίς την κόρα. Πριν τις χρησιμοποιήσουμε, τις στραγγίζουμε καλά με τα χέρια.

3Όσο πιο καλά τον ζυμώσουμε τόσο πιο αφράτα θα γίνουν τα κεφτεδάκια μας και δεν θα "σπάνε" στο τηγάνισμα.

4Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα προστατεύουμε από τις υψηλές θερμοκρσίες του καυτού λαδιού.

5Εγώ τους πατάω ελαφρά με τα δάχτυλα, για να τηγανιστούν σε λιγότερο λάδι και ομοιόμορφα. Άλλωστε κατά το τηγάνισμα "μαζεύουν" και στρογγυλεύουν.