Pin It
αφράτη πίτσα κέικ

Και αφού λοιπόν καιρό είχαμε να χρησιμοποιήσουμε τη φόρμα για κέικ... Είπαμε να φτιάξουμε μια πίτσα! Για την ακρίβεια μια πίτσα κέικ!

Αυτή την πίτσα θα την λατρέψετε γιατί δε μοιάζει με τις άλλες... Είναι διαφορετική, είναι σε ρολό, αφράτη και σούπερ λαχταριστή! Εφαρμόζει άψογα στη φόρμα για ...κέικ και στολίζει άψογα ένα εορταστικό τραπέζι ή τον μπουφέ γενεθλίων σας και τα παιδάκια σας θα την αγαπήσουν πολύ.

Το μόνο που θα πρέπει να ξέρουμε να κάνουμε καλά, είναι μια υπέροχη σπιτική ζύμη για πίτσα! Εδώ θα επαναλάβω τη διαδικασία για τη σπιτική ζύμη γηια πίτσα.

Θα χρειαστούμε μια φόρμα για κέικ, εγώ χρησιμοποίησα σιλικόνης. Άφησα την πίτσα-κέικ για μια ολόκληρη νύχτα στο ψυγείο, έτοιμη στη φόρμα της. Και την άλλη μέρα είχε διπλασιαστεί! Αυτό το λέω, για όσους και όσες θέλουν να την έχουν έτοιμη μια ημέρα πριν και απλά την επόμενη να την ρίξουν στο φούρνο και σε μισή ωρίτσα να είναι έτοιμη! Και με σούπερ τραγανή κρούστα.

Προετοιμασία | 30'

Αναμονή | 60' (ή και 24 ώρες μετά)

Ψήσιμο | 30' στους 200oC

Μέτριο

1 φόρμα κέικ

Υλικά για το κέικ πίτσας



Υλικά για τη ζύμη πίτσας

  • 420-450 γρ. αλεύρι +αλεύρι για το ζύμωμα
  • 1/2 φακ. μαγιά ξερή (περίπου 5 γρ.)
  • κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • Νερό χλιαρό όσο πάρει (περίπου 1 φλ.)


Υλικά για την πίτσα και τη σάλτσα πίτσας

  • 20-25 ντοματίνια
  • 1-2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
  • 1 σκ. σκόρδο προαιρετικά ή 1/2 - 1 κ.γ. σκόνη σκόρδο
  • Για τη γέμιση της σκεπαστής πίτσας μας θα χρησιμοποιήσουμε 6-8 φέτες τυρί κίτρινο, 120-150 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη, μερικές φέτες πεπερόνι ή κάποιο σαλάμι πικάντικο που σας αρέσει ή φέτες γαλοπούλας για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα! Συμβουλή: Βάλτε μπόλικο τυράκι και κάτι πικάντικο ;)

 

πίτσα κέικ

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά φτιάχνουμε τη σάλτσα της πίτσας. Μαραίνουμε το ξερό κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο στο ελαιόλαδο. Σε ένα μούλτι αλέθουμε τα ντοματίνια μαζί με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο, βασιλικό και το σκόρδο. Ρίχνουμε το μείγμα στο κρεμμυδάκι, ανακατεύουμε, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε λίγο ζεστό νεράκι. Αφήνουμε να σιγοβράσει περίπου 20 με 30 λεπτά. Πρέπει να έχει πιει το νεράκι της για να την απλώσουμε στη ζύμη μας και να έχει κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη πίτσας. Σε ένα φλιτζάνι με λίγο χλιαρό νερό διαλύουμε τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο ανακατεύοντας με ένα πηρούνι.


Αφήνουμε το φλιτζάνι σκεπασμένο για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Θα αφρίσει στην επιφάνεια.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι ή με μια μαλακή σπάτουλα που θα την χρησιμοποιήσουμε και μετά.

Ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά στο αλεύρι, ενώ ταυτόχρονα ανακατεύουμε ελαφρά με κυκλικές κινήσεις με τη σπάτουλα ή με ένα κουτάλι μεγάλο.

Συνεχίζουμε να ρίχνουμε χλιαρό νερό, έως ότου να έχουμε μία ζύμη μαλακή και ελαφρώς υγρή. Μην σας τρομάζει. Αδειάστε τη ζύμη όπως είναι σε μια καλά αλευρωμένη επιφάνεια και αρχίστε να την δουλεύετε με τα χέρια και με αλεύρι έως ότου γίνει μαλακή, λεία και εύπλαστη! 

Λαδώνουμε τον πάτο στο μπολ που χρησιμοποιήσαμε, τοποθετούμε μέσα τη ζύμη πίτσας και καλύπτουμε το μπολ. Την αφήνουμε να διπλαστεί σχεδόν, περίπου μία ώρα.

Αδειάζουμε ξανά τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και με τον πλάστη την ανοίγουμε μαλακά. Θα δείτε πως πλέον είναι τόσο εύπλαστη και ελαστική που δε χρειάζεται πολλές κινήσεις για να ανοίξει. Της δίνουμε ένα ορθογώνιο σχήμα.

Απλώνουμε αρχικά τη σάλτσα επάνω στη ζύμη, μετά το τυρί σε φέτες, τα αλλαντικά και τέλος το τριμμένο τυράκι.

Γυρίζουμε τη ζύμη σε ρολό αρκετά σφιχτό. Πιάνουμε με μια λαδοκολλα το ρολό, με προσοχή να μη μας ανοίξει γιατί είναι βαρύ και μαλακό και το τοποθετούμε προσεκτικά στη φόρμα για κέικ την οποία έχουμε λαδώσει πτιν χρησιμοποιήσουμε.

Ενώνουμε καλά την άκρη που συνδέεται το ρολό. 

Αν θέλετε μπορείτε να την αφήσετε ένα ολόκληρο βράδυ στο ψυγείο, σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη και να την ψήσετε την άλλη μέρα! Θα διπλασιαστεί και μετά το ψήσιμο η κρούστα της θα είναι υπέροχη! 

Μοιάζει με ένα πολύ καλό αφράτο κέικ! Τι περιμένετε; Δοκιμάστε την πίτσα κέικ σήμερα!

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά.