Pin It

Γρήγορος κρασομεζές για τα κρύα χειμωνιάτικα βράδια!

Μπουγιουρντί πικάντικο με φέτα και ντοματίνια

Έτσι για την ιστορία...

Το μπουγιουρντί είναι ένας ξεχωριστός μεζές της ελληνικής κουζίνας μας με ρίζες από την Οθωμανική αυτοκρατορία που σήμαινε οικονομική διαταγή, υποχρέωση. Για να είναι αυθεντικός ο μεζές, πρέπει να είναι πικάντικος και καυτερός. Χρησιμοποιούμε φέταντομάτα ή ντοματίνια, πιπεριές (Φλωρίνης, πράσινες κ.ά.), ελαιόλαδο σε συνδυασμό με πάπρικα, ρίγανη, τσίλι, μπούκοβο ή παραδοσιακά ελληνικά τυριά, όπως κασέρι

Υλικά για το πικάντικο μπουγιουρντί με φέτα και ντοματίνια


  • 200 γρ. φέτα
  • 8 ντοματίνια κομμένα στα δύο κάθετα
  • μισή πιπεριά κόκκινη Φλωρίνης σε μικρά καρέ
  • 1 ή μισή μικρή πιπερίτσα τσίλι, καυτερή
  • μισό κ.γ. μπούκοβο
  • μισό κ.γ. μαύρο πιπέρι ή πάπρικα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
Μπουγιουρντί πικάντικο με φέτα και ντοματίνια

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα πήλινο παραδοσιακό σκεύος με καπάκι, στρώνουμε τη φέτα κομμένη σε φέτες πάχους 2 εκ.

Από πάνω ρίχνουμε τα ντοματίνια με την πιπεριά Φλωρίνης, το τσίλι κομμένο σε φετάκια και τα μπαχαρικά, τη ρίγανη, την πάπρικα ή το πιπέρι, το μπούκοβο. Τέλος περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και αν θέλουμε τοποθετούμε φετάκια ή κομματάκια κασέρι από πάνω για έξτρα νοστιμιά!

Ψήνουμε στους 180oC με ανοιχτό ή κλειστό καπάκι για 20 λεπτά περ'ιπου, μέχρι να λιώσει η φέτα ή να ροδίσει το τυράκι από πάνω.

Κατά το σερβίρισμα, ανακατεύουμε καλά, ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο από πάνω και μπορούμε να τρίψουμε και μικρά κομμάτια από παξιμάδι ολικής μέσα για έξτρα νοστιμιά!


Καλή Όρεξη!
Μπουγιουρντί πικάντικο με φέτα και ντοματίνια