Pin It
Οι περισσότεροι έχουμε συνδυάσει να τρώμε σκορδαλιά με τηγανητό μπακαλιάρο την 25η Μαρτίου. Φυσικά και μπορούμε να φάμε και άλλες ημέρες, μιας και το σκόρδο και ειδικά το ωμό κάνει πολύ καλό στον οργανισμό μας.


Η κατανάλωση σκόρδου προστατεύει τα αγγεία μας. Έχει ευεργετική δράση κατά της υπέρτασης και της αυξημένης χοληστερίνης. Το σκόρδο, είναι πλούσιο σε μια ισχυρή αντιμικροβιακή ουσία, την αλυσίνη, η οποία προστατεύει τον οργανισμό μας από τις λοιμώξεις. Η αλυσίνη δρα ενάντια στα μικρόβια εμφάνισης έλκους στομάχου.

Μία κουταλιά της σούπας σκορδαλιά, περιέχει περίπου 95 θερμίδες. 

Πάμε να δούμε μια απλή και νηστίσιμη συνταγή για σκορδαλιά με πουρέ πατάτας:

45'
Εύκολο
4 μερίδες
472,25 kcal/μερίδα

Υλικά για τη νηστίσιμη σκορδαλιά με πατάτα

  • 3-4 πατάτες καθαρισμένες
  • 2 σκελίδες σκόρδο (υπολογίζω 1-2 κ.γ. για κάθε πατάτα, ανάλογα πόσο καυτερό το θέλω)
  • 10-12 κ.σ. ελαιόλαδο (υπολογίζω 3 κ.σ. για κάθε πατάτα)
  • 2-3 κ.σ. ξύδι λευκό (δυνατό)
  • Αλάτι (ημίχοντρο, μία με δύο τσιμπιές ανά πατάτα ή κανονικό αλάτι, 1/2 με 1 κ.γ. ανά πατάτα, ανάλογα πόσο αλμυρό το προτιμούμε)
  • Πιπέρι 
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

1
Καθαρίζουμε και ξεπλένουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε 2 ή 3 μέρη. Τις βράζουμε σε ελαφρά αλατισμένο νερό για 20 λεπτά.
2
Τις σουρώνουμε και τις αφήνουμε 5 λεπτά να στραγγίσουν. Τις τοποθετούμε σε ένα πιάτο και τις σπάμε με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού. Μπορούμε να τις πολτοποιήσουμε και με τον πολτοποιητή που φτιάχνουμε τον πουρέ. Αλατίζουμε. Υπολογίστε περίπου 2 τσιμπιές αλάτι για κάθε πατάτα. Δοκιμάζουμε στο τέλος και προσθέτουμε περισσότερο αν χρειαστεί.
3
Αναμειγνύουμε στο μούλτι το ελαιόλαδο, το σκόρδο και το ξύδι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να λιώσει το σκόρδο. Μπορούμε να λιώσουμε το σκόρδο και στο γουδί ή με πρέσα και να το προσθέσουμε στο ελαιόλαδο με το ξύδι και να ανακατέψουμε καλά.
4
Περιχύνουμε τις πατάτες με το μείγμα σκόρδου, ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε ελαιόλαδο και ξύδι έξτρα, αν θέλουμε. Τρίβουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε. Αν θέλουμε ψιλοκόβουμε μαϊντανό και φρέσκο κρεμμυδάκι.