Pin It

Το κλασικό κουλούρι Θεσσαλονίκης, υπάρχει χρόνια τώρα στη διατροφή μας. Άλλοτε σκέτο με σουσάμι από τον κουλουρά στο δρόμο πριν τη δουλειά και άλλοτε γεμιστό με κρέμα τυρί, γαλοπούλα, γραβιέρα και φρέσκια ντοματούλα από τον φούρναρη της γειτονιάς μας. Γιατί όχι όμως και στο φούρνο του σπιτιού μας; Σας έχω μια πολύ απλή συνταγή για αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης που θα φτιάξετε στο σπίτι σας και θα τα ευχαριστηθείτε όπως σας αρέσει!

2 ώρες και 30'

Εύκολο

6-8 κουλούρια Θεσσαλονίκης

κουλούρια Θεσσαλονίκης

Αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης

Κουλούρι Θεσσαλονίκης: Μια ιστορία που ξεκινά από τα Βυζαντινά χρόνια και φθάνει έως σήμερα.

Την ονομασία του "Κουλούρι Θεσσαλονίκης" την κληρονόμησε από πρόσφυγες που ξεκίνησαν να φτιάχνουν το κουλούρι αυτό στην Κωνσταντινούπολη και τη Θεσσαλονίκη.


Το επάγγελμα του κουλουρτζή - φούρναρη ασκούσαν Έλληνες κατά κύριο λόγο, από την Ήπειρο. 

Από τα μεσάνυχτα κιόλας ετοίμαζαν τα κουλούρια και τα ξημερώματα μοσχοβολούσαν οι γειτονιές φρεσκοψημένο ψωμί. Το πρωΐ οι μικροπωλητές με ταβάδες στο κεφάλι ξεχύνονταν στους δρόμους και τα πωλούσαν. Αργότερα, αυτό έφτασε και στην Αθήνα, μεταφέροντάς μας σήμερα το γνωστό μας κουλούρι Θεσσαλονίκης με το πολύ σουσάμι και το χαρακτηριστικό του σχήμα.

Αγνό και νόστιμο κουλούρι, καταναλώνεται και σε περιόδους νηστείας. Περιέχει περίπου 85 θερμίδες. Αποτελεί ένα πολύ καλό σνακ για μια ισορροπημένη διατροφή.

πηγή κειμένου: voria.gr
πηγή εικόνας: memorylifegr.blogspot.com

Υλικά για τα αφράτα κουλούρια Θεσσαλονίκης

  • φλ. χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • 1 κιλό αλεύρι (και λιγότερο) γοχ (ή μισό-μισό με σκληρό αλεύρι) +για το δούλεμα της ζύμης μας
  • φλ. χλιαρό γάλα (σε νηστεία, αντικαθιστούμε με νερό)
  • 1 φλ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη

Για το πασπάλισμα:
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φλ. χλιαρό νερό
  • Σουσάμι 
Στον κάδο του μίξερ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό μαζί με την ξερή μαγιά, ανακατεύουμε ελαφρά με ένα πηρούνι και την αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουε το γάλα, το ηλιέλαιο, το άλατι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με τον γάντζο ελαφρά, προσθέτοντας αργά-αργά το αλεύρι. Μόλις ξεκολλήσει η ζύμη από τον κάδο του μίξερ, είναι έτοιμη. Ας κολλάει. Θα την αφήσουμε 1 ώρα να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί.
Αλευρώνουμε μια ξύλινη επιφάνεια ή τον πάγκο μας και αδειάζουμε τη ζύμη. Ξεκινάμε να την δουλεύουμε με το αλέυρι για λίγο, φέρνοντας τις άκρες προς τα μέσα. Δεν χρειάζεται ζύμωμα, απλά το κάνουμε για να μην κολλάει πολύ. 
Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρές μπαλίτσες, όσο μέγεθος θέλουμε και τις ανοίγουμε σε κορδονάκια (ζυγός αριθμός) και μετά παίρνουμε 2 κορδονάκια μαζί (περίπου 35εκ.) και τα στριφογυρνάμε. Κλείνουμε τις άκρες, βουτάμε στο σιρόπι με το νερό και το μέλι που το έχουμε διαλύσει καλά, μετά στο σουσάμι και τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Αφού φτιάξουμε τα κουλούρια μας, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για περίπου 50 λεπτά. Ελέγχουμε φυσικά, να μην παραψηθούν πολύ και στεγνώσουν. Καλό είναι να αφήσουμε απόσταση μεταξύ τους κατά το ψήσιμο, γιατί φουσκώνουν!

Ακόμα και τη δεύτερη μέρα είναι αφράτα! Καλη Επιτυχία και καλή Όρεξη!