Pin It
σπιτική τσιαπάτα ολικής
Φτιάξτε αυτό το πεντανόστιμο ψωμάκι τσιαπάτα ολικής και απολαύστε σάντουϊτς φρέσκο και υγιεινό στο σπίτι κάθε μέρα.

Χρόνος Αναμονής | 4-5 ώρες

Ψήσιμο | 30 λεπτά

Μέτριο

1 μαγάλη τσιαπάτα

6 μερίδες

Υλικά για την τσιαπάτα ολικής

  • 500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κ.σ. μαγιά ξερή
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. καστανή ζάχαρη
  • 220 ml χλιαρό νερό, περίπου, ίσως και λιγότερο

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.

Προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε κυκλικά ρίχνοντας το χλιαρό νερό.

Ανακατεύουμε καλά να μην έχει σβόλους η ζύμη μας.

Η ζύμη θα είναι μαλακή και θα κολλάει στα χέρια. Λαδώνουμε τη ζύμη παντού με μισή κ.σ. ελαιόλαδο και την αφήνουμε καλλυμένη για περίπου 2 ώρες να φουσκώσει.

Με βρεγμένα χέρια πιάνουμε τη ζύμη και την τραβλαμε λίγο, την τεντώνουμε και την ξανασκεπάζουμε και την αφήνουμε άλλες 2-3 ώρες να φουσκώσει ξανά.

Απλώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα ταψί, το λδώνουμε λίγο και απλώνουμε εκεί τη ζύμη χωρίς να την παιδέψουμε και να την ζυμώσουμε. Απλά της δίνουμε ένα όμορφο σχήμα περιμετρικά.

Αν θέλουμε, κόβουμε κομμάτια τη ζύμη με αλευρωμένα χέρια και φτιάχνουμε φρατζολάκια, περίπου 6 θα σας βγουν.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά περίπου. 

Αφήνουμε την τσιαπάτα να κρυώσει καλά πριν δοκιμάσουμε. Τρώγεται με το φαγητό ή με φρέσκο βούτυρο και μαρμελάδα, με μέλι για πρωϊνό ή σαν ένα καλοκαιρινό, χορταστικό και σούπερ υγιεινό σάντουϊτς!