Pin It

Φτιάξτε γαύρο μαρινάτο, ακολουθώντας αυτά τα βήματα:

Υλικά για γαύρο μαρινάτο

  • 750γρ. γαύρο ακαθάριστο, για να τον φιλετάρετε ωραία στο σπίτι!
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 καυτερή πιπεριά
  • Αλάτι χοντρό 
  • Ελαιόλαδο για τη μαρινάδα
  • Ξύδι
  • Ηλιέλαιο για τη συντήρηση 

Φιλετάρισμα γαύρου

Αρχικά, φιλετάρουμε τον γαύρο, όπως το βίντεο παρακάτω:

Αφού τον φιλετάρετε, ξεπλένετε καλά και προσεκτικά το γαύρο και τον αφήνετε 10 λεπτά να στραγγίσει το νερό. 

Απλώνετε σε ένα ταψί απορροφητικό χαρτί, απλώνετε τον γαύρο πάνω και με άλλο χαρτί τον ταμπονάρετε ελαφρά, να μαζέψει το νερό. Όσο πιο λίγο νερό έχει, τόσο καλύτερα θα "ψηθεί" με το αλάτι.

Έπειτα, ρίχνετε σε ένα μπωλ χοντρό αλάτι να καλύψει τον πάτο και πάνω τοποθετείτε προσεκτικά δίπλα-δίπλα τον φιλεταρισμένο γαύρο. Συνεχίζετε τη διαδικασία (χοντρό αλάτι, έπειτα στρώνουμε τον γαύρο) μέχρι να τοποθετήσουμε όλο τον φιλεταρμένο γαύρο στο μπωλ. Καλύπτουμε και την τελευταία στρώση με χοντρό αλάτι και αφήνουμε στην άκρη για μισή ώρα να "ψηθεί".

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη μαρινάδα. Σε ένα μπωλ ρίχνετε ελαιόλαδο και ξίδι (μισό-μισό). Ρίχνετε μέσα την καυτερή πιπεριά και τη σκελίδα σκόρδο, κομμένα σε μικρές φέτες. 

Αφού ο γαύρος μας "ψηθεί" και είναι έτοιμος (βλ. 3) θα έχει βγάλει νερό στο μπωλ και θα έχει αλλάξει ελαφρά το χρώμα του. Βάζετε νερό στο μπωλ και γεμίζετε ένα άλλο μπωλ με νερό. Παίρνετε ένα-ένα τα γαυράκια σας, τα βουτάτε λίγο στο μπωλ με το νερό να φύγει το χοντρό αλάτι και συνεχίζετε με τα υπόλοιπα, ρίχνοντάς τα στη μαρινάδα.

Τα αφήνετε εκεί για 6 ώρες. Μπορείτε να τον αφήσετε και όλη τη νύχτα (σχεδόν 12 ώρες).

Τέλος, τα βγάζετε προσεκτικά από τη μαρινάδα με μια τρυπητή κουτάλα ή σουρώνοντάς τα, ώστε να μην βάλετε μαζί στο μπωλ που θα τον συντηρήσετε το σκόρδο και την καυτερή πιπεριά.

 

Τον βάζετε σε ένα γυάλινο μπωλ για συντήρηση, καλύπτοντάς τον με ηλιέλαιο.

Διατηρείται στο ψυγείο για όσο θέλετε.

 

 

 

 

 

Καλή επιτυχία!