Pin It
Εύκολα, απλά και γρήγορα γιουβαρλάκια! Είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά. Χρόνος: 90'
 
Μερίδες: 14-15 γιουβαρλάκια

Υλικά για τα Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

  • 1/κιλό κιμάς (μοσχαρίσιος-χοιρινός μισό-μισό)
  • 1/φλ. ρύζι γλασέ
  • 1 καρότο
  • 1 πατάτα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • Άνηθος
  • Μαϊντανός
  • 2 αυγά
  • Αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα γιουβαρλάκια, βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε και το αφήνουμε.
 
Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε τον κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι το ξερό, τριμμένα στον τρίφτη, το ένα αυγό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό και άνηθο. Τέλος, ρίχνουμε και το ρύζι που έχουμε προετοιμάσει στο μπολ με το νερό, αφού το ξεπλύνουμε και το στραγγίσουμε. Ζυμώνουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 
 
Στη συνέχεια, πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας, φροντίζουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος για να βράσουν ομοιόμορφα στον ίδιο χρόνο. Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει το αλεύρι και τα κυλάμε μέσα για να τα αλευρώσουμε γύρω-γύρω ελαφρά και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 
 
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ένα λίτρο νερό ζεστό, έναν κύβο λαχανικών και λίγο ελαιόλαδο. Αφού πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα την πατάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, αφήνουμε για δέκα λεπτά και έπειτα τοποθετούμε μέσα ένα-ένα τα γιουβαρλάκια μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε λίγο την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι άλλο.
 
 

Για το αυγολέμονο

Αρχικά, χτυπάμε σε ένα μπωλάκι το δεύτερο αυγό καλά με σύρμα, μέχρι να αφρίσει λίγο. Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο με προσοχή, τον χυμό από το λεμόνι. Έπειτα, προσθέτουμε κουταλιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού αραιώνοντας το και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 
Αυτό το κάνουμε για να μην έρθει το αυγολέμονο ξαφνικά σε επαφή με το ζεστό φαγητό και κόψει.

Σβήνουμε το μάτι, περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα αργά, να πάει παντού. Αφήνουμε να καταλαγιάσει το βράσιμο και σερβίρουμε!