Pin It
Ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε τα αγαπημένα μας γιουβαρλάκια, κοκκινιστά! Υπέροχα κοκκινιστά γιουβαρλάκια με σπιτικό, βελούδινο πουρέ ψητής πατάτας...

2 ώρες

Εύκολο

12-14 γιουβαρλάκια

Γιουβαρλάκια κοκκινιστά, παρέα με έναν βελούδινο σπιτικό πουρέ ψητής πατάτας

Αυτό το φαγητό, πάντα μου θυμίζει μανούλα, ειδικά με πατάτες τηγανητές! Δοκιμάστε τα και δεν θα χάσετε.

Υλικά για τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια


Για τα γιουβαρλάκια:
  • 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο-χοιρινό
  • 30 γρ. ρύζι για γεμιστά
  • 1 κ.γ. λευκό ξύδι
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι στο μούλτι
  • 1 καρότο στο μούλτι
  • 1 αυγό μέτριο
  • Μαϊντανό
  • Δυόσμο
  • Ρίγανη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας:

  • 1 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα ελαφρά, περασμένα στο μούλτι
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τον βελούδινο πουρέ ψητής πατάτας:

  • 4 πατάτες κανονικές ή 8 μικρές
  • Ελαιόλαδο

Σε ένα μπολ σπάμε ελαφρά τον κιμά με τα δάχτυλα, περιχύνουμε με το ξύδι, το ελαιόλαδο, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τα γιουβαρλάκια και ζυμώνουμε καλά να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα και να μην ξεχωρίζουν τα υλικά. Καλύπτουμε τον κιμά και τον βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Παράλληλα ετοιμάζουμε τη σάλτσα μας.

Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε ένα ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και προσθέτουμε την ντομάτα ελαφρά περασμένη στο μούλτι. Εμένα προσωπικά μου αρέσει να έχει μερικα κομμάτια ντομάτας η σάλτσα μου... Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε λίγο σε μέτρια φωτιά να πιεί τα υγρά της.


Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι λίγο πριν τη μέση της κατσαρόλας και αφήνουμε να πάρει μια βράση, περίπου για 15 λεπτά.

Φτιάχνουμε μικρά μπαλάκια με τον κιμά, φροντίζουμε να έχουν το ίδιο μέγεθος όλα τα γιουβαρλάκια μας για να μαγειρευτούν το ίδιο, τα αλευρώνουμε ελαφρά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας προσεκτικά, ένα-ένα.

Βράζουμε τα γιουβαρλάκια μας σε μέτρια φωτιά με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας για περίπου 40 λεπτά. Φροντίζουμε να ελέγχουμε για να μην πιεί όλο το νερό και στεγνώσει η σάλτσα μας. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Το ιδανικό είναι να μείνει το φαγητό μας με τη σάλτσα του δεμένη, χώρις περιττό νερό.

Βράζουμε τις πατάτες καθαρισμένες για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό, μαζί με μισό κ.γ. σκόνη λαχανικών, προαιρετικά. Κρατάμε μισή κούπα νερό από αυτό που έβρασαν οι πατάτες. Τις βάζουμε σε ταψάκι, τις χαράσσουμε ελαφρά με ένα μαχαίρι και τις λαδώνουμε. Τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200oC για 40 λεπτά.

Τις βάζουμε σε κατσαρολάκι, ρίχνουμε λίγο νερό από το βρασμένο που κρατήσαμε και με τον πολτοποιητή φτιάχνουμε τον πουρέ μας.

Σερβίρουμε με τα κοκκινιστά γιουβαρλάκια μας και απολαμβάνουμε με τριμμενο τυράκι, κατά προτίμηση κασέρι... Υπέροχο πιάτο! Καλή σας όρεξη!