ιμάμ φούρνου με πατάτες
Είναι η παραλλαγή του αγαπημένου μας ιμάμ μπαϊλντί κατσαρόλας. Συνοδεύουμε και με πατάτες και το ψήνουμε στο φούρνο!

2 ώρες

Εύκολο

4 μερίδες

Υλικά για το ιμάμ φούρνου

  • 4-5 μελιτζάνες, κατά προτίμηση βιολογικές
  • ξερά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
  • 2 πατάτες μεσαίαου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικές
  • 300 γρ. τριμμένη ντομάτα φρέσκια ή αλεσμένα ντοματίνια ή ό, τι άλλο σας αρέσει
  • 50-60 ml ελαιόλαδο
  • σκ. σκόρδο ψιλοκομμένη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Έξτρα νοστιμιά λαχανικών, 1/2 ή 1 κύβο ή 2 κ.γ. σκόνη
  • 150-200 ml νερό (ανάλογα το σκεύος που θα χρησιμοποιήσουμε. Το νερό θα είναι περίπου και λίγοτερο, μέχρι τη μέση.)

Εκτέλεση

1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 oC. Κόβουμε σε φετάκια τις μελιτζάνες και τις πατάτες και τα ρίχνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ταψί ή πυρέξ. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε ροδέλες. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τη σκόνη νοστιμιάς λαχανικών και ανακατεύουμε. Αν βάλουμε κύβο νοστιμιάς, τον διαλύουμε σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τον προσθέτουμε στο τέλος.
2
Βάζουμε την ντομάτα, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 oC σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για περίπου μία ώρα. Έπειτα αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 45 λεπτά. Θέλουμε να μείνει το φαγητό μας με το λαδάκι του και να είναι ζουμερό. Καλή Όρεξη!