Pin It

Υλικά για τα κιμαδοπιτάκια με σπιτικό φύλλο


Για το σπιτικό φύλλο:

  • 300 γρ. αλεύρι γοχ (μισό-μισο με χωριάτικο)
  • 150 ml χλιαρό νερό, περίπου
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.γ. ξύδι

Για τη γέμιση:

  • 200 γρ. κιμάς μαγειρεμένος (αν σας περίσσεψε από άλλη συνταγή)

Αλλιώς, ετοιμάζουμε κιμά. Θα χρειαστούμε:

  • 200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο-χοιρινό (μισό-μισό ή αρνίσιο κιμά)
  • 1 φλιτζάνι του εσπρέσσο ντομάτα φρέσκια ή 3 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνοπότηρο κόκκινο κρασί
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγη κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι


Για τη μπεσαμέλ:

  • 2 1/2 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κ.σ. βούτυρο, γενναία δε θέλω τσιγγουνιές
  • 150 ml γάλα ζεστό
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι
  • Φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

1
Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να σπάσει, να γίνει μικρά κομματάκια και να αποκτήσει ένα ανοιχτό γκρι χρώμα. Μόλις "πιεί" τα υγρά του, τον σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα, βάζουμε νεράκι να μισοκαλύψει τον κιμά και με κλειστό καπάκι βράζουμε για 20 με 30 λεπτά. Ελέγχουμε στα 20 με 30 λεπτά τον κιμά και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα νεράκι. Βάζουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο και αφήνουμε να μαγειρευτεί αλλά 20 με 25 λεπτά. Θέλουμε στο τέλος να μην έχει πολύ ζουμάκι.
2
Ετοιμάζουμε τη ζύμη μας. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το ελαιόλαδο, το αλατάκι και το ξύδι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε νερό αργά, ανακατεύοντας κυκλικά και πλάθοντας τη ζύμη μας. Δουλεύουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει λεία και μαλακή. Την αφήνουμε σκεπασμένη με πετσετούλα να ξεκουραστεί. Ίσως να μην χρειαστεί όλο το νερό.
3
Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει να βγάζει μικρές φουσκαλίτσες, ρίχνουμε το αλεύρι και ταυτόχρονα με το σύρμα ανακατεύουμε κυκλικά. Το μείγμα θα είναι σαν παχιά σάλτσα. Φροντίστε μην σφίξει πολύ και σβολιάσει ή καεί. Ρίχνουμε το ζεστό γάλα, γουλιά-γουλιά και ανακατεύουμε συνεχώς με τον αναδευτήρα. Θα το πάρει όλο το γάλα. Στο τέλος κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο και αν θέλουμε προσθέτουμε μια χούφτα τυρί τριμμένο, όπως γραβιέρα ή παρμεζάνα ή κάποιο κεφαλοτύρι.
4
Ανακατεύουμε τον κιμά με τη μπεσαμέλ και αν θέλουμε τα καμαδοπιτάκια μας πικάντικα, προσθέτουμε λίγο μπούκοβο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μέρη και ανοίγουμε τα 3 μπαλάκια ζύμης σε φύλλα λεπτά. Χωρίζουμε το κάθε φύλλο σε 4 μέρη. Αλείφουμε τις θήκες (12 θήκες μάφιν) με ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε κάθε θήκη από ένα φύλλο, αφού το στριφογυρίσουμε λίγο στη βάση, να γίνει σαν θηκούλα. (Ανοίγουμε ένα φύλλο κάθε φορά, να μην ξεραθούν τα υπόλοιπα. Τα τοποθετούμε στις θήκες και συνεχίζουμε ανοίγοντας το επόμενο φύλλο κοκ).
5
Προσθέτουμε τη γέμιση (την οποία θα την πάρει όλη) και χρησιμοποιώντας τα άλλα 2 μπαλάκια ζύμης, ανοίγουμε μικρά φύλλα για την επιφάνεια. Καλύπτουμε τη γέμιση με μικρά φύλλα και στριφογυρίζουμε ελαφριά γύρω γύρω τη ζύμη μαζί με τη βάση για να κλείσει ολόγυρα. Αλείφουμε τα κιμαδοπιτάκια με ελαιόλαδο, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 30 λεπτά περίπου.