Εσείς έχετε ακουστά τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες με στυλ; Σας παρουσιάζω μια απλή εκδοχή τους και βήμα-βήμα τη διαδικασία, ώστε να μπορείτε να τους φτιάχνετε όποτε το επιθυμείτε και να καταπλήξετε τα πλήθη.

60'

Μέτριο

περίπου 20 λαχανοντολμάδες

Νηστίσιμοι Λαχανοντολμάδες με ...στυλ!

Το γνωστό σε όλους μας λάχανο, είναι από τα κυριότερα λαχανικά! Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, βιταμίνη C και η διατροφική του αξία είναι μεγάλη. Μπορεί να είναι πράσινο αλλά και κόκκινο.

Το λάχανο για τους λαχανοντολμάδες δεν πρέπει να είναι τεράστιο και χοντρό, πρέπει να είναι μεσαίου μεγέθους χωρίς χοντρά νεύρα και χαλαρό. Καλό είναι τα εξωτερικά φύλλα που συνήθως είναι κιτρινισμένα, να αφαιρούνται.

Οι κατάλληλοι μήνες κατανάλωσης του λάχανου, είναι ο Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Οκτώβριος, Νοέμβριος και Δεκέμβριος

Υλικά για τους νηστίσιμους λαχανοντολμάδες

  • 1 μέτριο λάχανο χαλαρό 
  • 1 κ.σ. ρύζι γλασσέ για κάθε λαχανόφυλλο 
  • 1 κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
  • άνηθο ψιλοκομμένο
  • δυόσμο ψιλοκομμένο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 τριμμένη ντομάτα (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για το λάχανο:

Κόβω το χοντρό κοτσάνι και κάνω τρύπα όσο πιο βαθιά μπορώ, για να μπορέσει να εισχωρήσει το καυτό νερό και να μαλακώσουν τα λαχανόφυλλα.

Σε μια κατσαρόλα βράζω νερό και μόλις βράσει, σε χαμηλή φωτιά τοποθετώ μέσα το λάχανο. Αφήνω 5 με 8 λεπτά από τη μιία και μετά γυρίζω το λάχανο και από την άλλη. 

Έπειτα, βγάζουμε τα λαχανόφυλλα προσεκτικά τραβώντας τα αργά.

Τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο και τα καθαρίζουμε από τα κοτσάνια, αν έχουν, τα πιο χοντρά. Κόβω ένα μεγάλο "Λ" στη βάση του λαχανόφυλλου με το μαχαίρι προσεκτικά. Αν είναι πολύ μεγάλα τα κόβω στη μέση.

Για τη γέμιση:

Μαραίνω το τριμμένο ή ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι στο τηγάνι ή σε ένα μικρό και βαθύ κατσαρολάκι, με λίγο ελειόλαδο.

Πλένω και καθαρίζω το ρύζι. 

Ρίχνω το ρύζι στο κρεμμύδι και ανακατεύοντας το αφήνω να "γυαλίσει" για 2 με 3 λεπτά.

Ανάλογα την ποσότητα του ρυζιού, ρίχνω 1 με 2 ποτήρια νερό.

Αφήνω να μαλακώσει λίγο το ρυζι, περίπου ένα τέταρτο σε μέτρια φωτιά. 

Τέλος αλατοπιπερώνω τη γέμιση, βάζω άνηθο και δυόσμο. Αν θέλετε βάζετε και μία τριμμένη ντομάτα, δίνει άρωμα και γεύση!!!

Ξεκινάω να τυλίγω τους λαχανοντολμάδες:

Στον πάτο της κατσαρόλας, καλό είναι να στρώσουμε λίγα λαχανόφυλλα, αυτά που δε θα χρησιμοποιήσουμε και είναι συνήθως χοντρά και δεν τυλίγονται.
Τοποθετούμε τους λαχανοντολμάδες σε μια μεγάλη κατσαρόλα τον έναν δίπλα στον άλλον.

Ρίχνουμε από πάνω 3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, τοποετούμε ένα πιατάκι ανάποδα και βάζουμε νερό σχεδόν μέχρι τη μέση. Βράζουμε τους λαχανοντολμάδες με κλειστό καπάκι σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα. Τσεκάρουμε για το νερό συχνά και συμπληρώνουμε από το βραστήρα ζεστό όταν χρειαστεί.

Καλή Επιτυχία!