Pin It

Μια διαφορετική και υγιεινή σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια και ψητές πιπεριές! Οι ψητές πιπεριές κάνουν τη διαφορά σε αυτό το πιάτο και η βινεγκρέτ λεμόνι-ξύδι ...το απογειώνει!

Αναμονή | 2-3 ώρες

Προετοιμασία + Εκτέλεση | 90'

Εύκολο

2 άτομα

μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με ψητές πιπεριές

Μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με ψητές πιπεριές και βινεγκρέτ λεμόνι-ξύδι

Γνωρίζατε ότι μία μερίδα μαυρομάτικα φασόλια περιέχει όση ποσότητα πρωτεΐνης περιέχει μισή μπριζόλα;

Τα 170 γρ. έχουν 227 θερμίδες μόνο, και πολλά θρεπτικά συστατικά! Σε περιόδους νηστείας που δεν καταναλώνεται κρέας, τα μαυρομάτικα φασόλια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.

Σκεφτείτε πώς 1/2 φλιτζάνι βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια, περιέχει 6,7 g πρωτεΐνη και 2,2 mg σίδηρο. Για να απορροφηθεί αποτελεσματικότερα ο σίδηρος από τα όσπρια, καλό είναι να συνδυάζονται με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως η κόκκινη πιπεριά! Ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένης κόκκινης πιπεριάς περιέχει 190 mg βιταμίνης C και η πράσινη σχεδόν 120 mg.

πηγή: shape.gr, clickatlife.gr


Υλικά για τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα με ψητές πιπεριές



  • 180-200 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
  • 1 πορτοκαλί ή κόκκινη πιπεριά
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο


Για τη σάλτσα βινεγκρέτ λεμόνι-ξύδι:

  • 3 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
  • 2 κ.σ. λεμόνι
  • 1/2 κ.σ. μουστάρδα (στη μύτη του κουταλιού)
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
Μουλιάζουμε τα μαυρομάτικα φασόλια σε αρκετό νερό για 2-3 ώρες.

Απλώνουμε τις πιπεριές σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Τις χαράσσουμε ελαφρά και τις λαδώνουμε. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά στους 180-200oC στο γκριλ, γυρίζοντάς τις.

Βράζουμε τα μαυρομάτικα ένα τέταρτο, χύνουμε το νερό, προσθέτουμε νερό από το βραστήρα και τα βράζουμε ξανά για 30'. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα να κρυώσουν.
Μόλις ψηθούν οι πιπεριές, τις βάζουμε σε σακούλι να "ιδρώσουν" και να καθαριστούν εύκολα. Τις αφήνουμε 30' τουλάχιστον στο σακούλι και μετά τις καθαρίζουμε. Τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στη σαλατιέρα με τα βρασμένα μαυρομάτικα φασόλια.
Ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ. Σε ένα μπολάκι βάζουμε τα υλικά και τα χτυπάμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Περιχύνουμε τα φασόλια μας, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, αλατοπιπερώνουμε και σερβίρουμε δροσερή! Καλή όρεξη!