Pin It

Κάπως έτσι λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω αυτή την παραλλαγή μελιτζάνες παπουτσάκια! Είχα κολοκυθάκια, λατρεύω τη γραβιέρα Νάξου και η κρέμα γάλακτος αντί για μπεσαμέλ, κάνει το πιάτο άκρως καλοκαιρινό και ...light!  

Μπορείτε να δείτε και την αυθεντική συνταγή μου για μελιτζάνες παπουτσάκια.

Πάμε να φτιάξουμε την νέα version μελιτζάνες παπουτσάκια με ψητό κολοκύθι, γραβιέρα και "μπεσαμέλ" με κρέμα γάλακτος και μοτσαρέλα.

2 ώρες

Εύκολο

6 μελιτζάνες παπουτσάκια

Υλικά για τις μελιτζάνες παπουτσάκια



  • 3 μελιτζάνες φλάσκες
  • 1 κολοκύθι μεγάλο ή 2 μικρά
  • 4-5 φρυγανιές θρυμματισμενες
  • 1 αυγό χτυπημένο ελαφρά
  • 70 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη, για το τελείωμα

Για τον κιμά

  • 350-400 γρ. κιμά μοσχαρίσιο-χοιρινό
  • 1 καρότο χοντροτριμμένο στον τρίφτη
  • 1 φλιτζάνι του εσπρέσσο ντοματα φρεσκια ή 3-4 κ.σ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
  • 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σφηνοπότηρο λευκό κρασί ή κάποιο άλλο της επιλογής σας
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Λίγη κανέλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για την "μπεσαμέλ" με κρέμα γάλακτος και μοτσαρέλα

  • 200 ml κρέμα γάλακτος light, 1 πακετάκι
  • 100 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • μαύρο πιπέρι
  • μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά ετοιμάζουμε τον κιμά. Σε ένα βαθύ τηγάνι ή σε μια αντικολλητική κατσαρόλα, μαραίνουμε το ξερό κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να σπάσει, να γίνει μικρά κομματάκια και να αποκτήσει ένα ανοιχτό γκρι χρώμα.

Μόλις πιεί τα υγρά του, τον σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε την ντομάτα και το τριμμένο καρότο.

Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε, προσθέτουμε λίγη κανέλα, βάζουμε νεράκι να μισοκαλύψει τον κιμά και με κλειστό καπάκι βράζουμε για 20 με 30 λεπτά.


Ελέγχουμε στα 20 με 30 λεπτά τον κιμά και προσθέτουμε αν χρειαστεί λίγο ακόμα νεράκι. Βάζουμε τον μαϊντανό ψιλοκομμένο σε αυτή τη φάση και αφήνουμε να μαγειρευτεί αλλά 20 με 25 λεπτά. Θέλουμε στο τέλος να μην έχει πολύ ζουμάκι.

Πλένουμε τις μελιτζάνες, τις καθαρίζουμε, τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο και τις τοποθετούμε ανάποδα σε ένα ταψί με λαδόκολλα.


Πλένουμε και τα κολοκυθάκια-ι και τα κόβουμε σε φέτες.


Τα πανάρουμε στο αυγό και μετά στην τριμμένη φρυγανιά, προαιρετικά. Αν σε θέλουμε παραλείπουμε αυτό το βήμα. Εγώ το έκανα γιατί το πανάρισμα θα δώσει μια έξτρα νοστιμιά!


Ψήνουμε 15 λεπτά στο γκριλ στους 200oC.


Γυρίζουμε τα κολοκυθάκια από την άλλη πλευρά και ψήνουμε αλλά 15 λεπτά. Τις μελιτζάνες δεν τις γυρίζουμε. Ακριβώς στα 30' τις βγάζουμε, να μη λιώσει η φλούδα τους!


Τοποθετούμε τις μελιτζάνες σε ένα πυρέξ, τις αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και αφαιρούμε τη σάρκα τους με ένα ειδικό εργαλείο για πιο άμεσα αποτελέσματα, αλλιώς με ένα κουτάλι. Τις γεμίζουμε με τον κιμά, βάζουμε λίγη τριμμένη γραβιέρα, τοποθετούμε επάνω τα κολοκυθάκια μας και ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ με κρέμα γάλακτος και μοτσαρέλα!


Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις πάρει μια πρώτη βράση - με προσοχή σε μέτρια φωτιά να μην αρπάξει, δε θέλουμε να την κάψουμε - ρίχνουμε την μοτσαρέλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα λίγο να ενωθεί το τυρί με την κρέμα. Ρίχνουμε πιπέρι, μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο να μοσχομυρίσει και έτσι παχύρευστη, τη μοιράζουμε με ένα κουτάλι επάνω στα παπουτσάκια μας.


Τρίβουμε λίγο έξτρα μοσχοκάρυδο, βάζουμε επάνω λίγη ακόμα από την τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για περίπου 20 με 30 λεπτά.


Μην αφήσετε το φαγητό πολύ στο φούρνο και στεγνώσει η κρέμα. Καλή Απόλαυση!!!