Pin It

Κουρκουμπίνες ή αλλιώς γκόγκλιες νότιας Εύβοιας

Παραδοσιακά, σπιτικά ζυμαρικά! Συνοδεύονται υπέροχα με κόκορα κοκκινιστό...

90'

Μέτριο

6 άτομα

Φτιάξτε υπέροχα σπιτικά ζυμαρικά! Οι κουρκουμπίνες νότιας Εύβοιας, είναι ένα παραδοσιακό ζυμαρικό που λίγοι το γνωρίζουν και ακόμα πιο λίγοι το έχουν ...δοκιμάσει! Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω τη γιαγιά μου να φτιάχνει κουρκουμπίνες παραδοσιακά και θέλησα να μοιραστώ τη συνταγή μαζί σας. Απολαύστε την! 

Α! και αν αποφασίσετε να τις φτιάξετε τελικά, μη χρησιμοποιήσετε μίξερ... Είναι παραδοσιακή συνταγή. Ας βάλουμε τα χεράκια μας για μία φορά να φτιάξουμε μια απλή ζύμη ;) Καλή Απόλαυση!

Υλικά για τις Κουρκουμπίνες


  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο ή κίτρινο μισό-μισό
  • μισό φλ. ελαιόλαδο
  • μισή κ.σ. αλάτι
  • χλιαρό νερό
  • έξτρα αλεύρι
  • τυρί τριμμένο (παραδοσιακή ξινομυζήθρα ή κατσικίσιο τυρί της περιοχής-κεφαλοτύρι)
Image

Εκτέλεση συνταγής

Η ζύμη για τις Κουρκουμπίνες

Σε μία λεκανίτσα ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο. 

Κάνουμε μια λακκουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το χλιαρό νερό λίγο λίγο, ανακατεύοντας ταυτόχρονα με το ένα χέρι με κυκλικές κινήσεις, παίρνοντας ταυτόχρονα όλο το αλεύρι από τα πλαϊνά. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, ρίχνοντας και νερό, όμως με προσοχή. Θέλουμε μια εύπλαστη ζύμη, να ξεκολλάει από τα χέρια μας και να είναι ελαφρώς μαλακή.

Την χωρίζουμε σε μικρά μέρη και ανοίγουμε βέργες ζύμης, με πάχος όσο ένα δάχτυλο. Αλευρώνουμε ελαφρά και τις άφηνουμε στην άκρη.
Image
Φροντίζουμε να δουλεύουμε επάνω σε ξύλινη επιφάνεια.

Τώρα, χρησιμοποιώντας ένα ξύλο κοπής, ανοίγουμε με δύο δάχτυλα (συνήθως τον δείκτη και τον μέσο) τα κομματάκια ζύμης προσεκτικά, σχηματίζοντας κοχλία. Τα αφήνουμε να πέσουν στον πάγκο με φόρα. 

Η γιαγιά μου τα λέει αλλιώς και ... "της κλωτσιάς" αυτά τα ζυμαρικά!


Δεν τα πιάνουμε με δύναμη γιατί δε θέλουμε να κολλήσουν και να χαλάσει το σχήμα κοχλία. Τα αλευρώνουμε και αυτά ελαφρά. Οι κινήσεις μας πρέπει να είναι απαλές.
Image
Τώρα, κόβουμε μικρά κομμάτια ζύμης από τις βέργες αλευρώνοντάς τα να μην κολλήσουν μεταξύ τους και να μην ξεραθούν, όσο θα φτιάχνουμε τα υπόλοιπα.
Image
Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε καυτό νερό και σιγοβράζουμε για περίπου μία ώρα.

Όσο βράζουν οι κουρκουμπίνες ανεβαίνουν στην επιφάνεια.

Η γιαγιά μου λέει: "Το καλό μακαρόνι όταν βράσει σωστά, θα είναι στον πάτο" και δεν έχει και άδικο, αφού κάθε φορά γίνονται πεντανόστιμα!


Στο τέλος, σουρώνουμε και βάζουμε τις κουρκουμπίνες σε ένα μεγάλο ταψί.

Μία κουτάλα κουρκουμπίνες και πασπαλίζοντας τυρί τριμμένο από πάνω και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο. Από πάνω πασπαλίζουμε με τυρί και αν θέλουμε περιχύνουμε καυτό λάδι ή βούτυρο. Η γιαγιά μου τηγανίζει στο καυτό λάδι και μικρά τυράκια...


Το αποτέλεσμα, μο να δι κό...!

Σας εύχομαι καλή επιτυχία!
Image