Pin It

Παν-Εύκολα Πάνκεϊκς (Pancakes)

Εύκολα Pancakes, ανάλαφρα και μαλακά!

Προετοιμασία 10'

Αναμονή 10'

Εκτέλεση 50'

Συνολικός Χρόνος 70'

Εύκολο

15 Pancakes

Λίγα λόγια για τα Pancakes

Τα πρώτα μου pancakes ήταν σκέτη αποτυχία... Τσέκαρα κάποια βασικά λάθη που έγιναν και δεν τα επανέλαβα. Για παράδειγμα το μάτι, δεν πρέπει να είναι στο δυνατό! Χρειάζεται στην αρχή να έχει κάψει το τηγάνι μας, όμως προσοχή. Καλύτερα να χαμηλώσετε στο μέτριο. Όσο πιο αργά ψήνονται τα pancakes τόσο λιγότερες πιθανότητες έχετε να μείνουν στο εσωτερικό άψητα.

Όταν έμαθα για τα pancakes πρώτη φορά, είχα μεγάλη περιέργεια να μάθω την καταγωγή και την ιστορία τους. Γι' αυτό έψαξα και έμαθα μερικά πράγματα και τα μοιράζομαι μαζί σας.

Η τηγανίτα για εμάς, για τους Αμερικάνους όμως είναι το γνωστό σε όλους μας pancake! Πρόκειται για ένα κυκλικό και συνήθως λεπτό σε πάχος έδεσμα. Τα βασικά συστατικά για το χυλό του είναι αλεύρι και νερό. Μπορούμε όμως να προσθέσουμε αυγάγάλα και βούτυρο. Ανάλογα με το πόσο φουσκωτό και ανάλαφρο το προτιμούμε, προσθέτουμε στο χυλό μαγειρική σόδα ή μαγιά. Το γνωρίζατε πως στη Βρετανία τα pancakes μοιάζουν με κρέπες; Στο χυλό τους δεν βάζουν καθόλου διογκωτικά υλικά! Ενώ στη Β. Αμερική χρησιμοποιούν το γνωστό μας μπέκιν πάουντερ.

Το σχήμα και η δομή ενός πάνκεϊκ, μπορεί να αλλάζει από περιοχή σε περιοχή.

Πρόκειται επίσης για ένα έδεσμα αρχαιολογικής σημασίας, που πολλές προϊστορικές κοινωνίες προτιμούσαν να καταναλώνουν.

Υλικά για τα Pancakes


  • 120 γρ. βούτυρο
  • 300 γρ. αλεύρι γοχ
  • 4 κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • αυγό
  • 400 γρ. γάλα χλιαρό 
  • κ.σ. μπέκιν
  • λάδι για το ψήσιμο ή σπρέυ λαδιού
  • Μέλι για το γαρνίρισμα, πραλίνα φουντουκιού, τυρί, γαλοπούλα ή μπέικον

Εκτέλεση συνταγής

Για τα Pancakes, σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το βούτυρο λιωμένο, το αυγό και ανακατεύουμε ελαφρά για λίγο με ένα σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι, το μπέκιν, ανακατέυουμε ελαφρά και ανακατέυοντας, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό. Δεν πρέπει να ανακατεύουμε πολύ και δυνατά. Θέλει ανάλαφρες κυκλικές κινήσεις, ίσα να μη σβολιάσει το μείγμα. 

Έχω διαβάσει πολλά για το μείγμα, ότι καλύτερα είναι να ρίχνουμε το υγρό στο στερεό μείγμα ή το αντίστροφο. Δοκίμασα και τις δύο εκδοχές και το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο. Μπορείτε να πειραματίζεστε με μία συνταγή, ο καθένας την προσαρμόζει στα μέτρα του και τις προτιμήσεις του.

Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί δέκα λεπτά.

Αλείφουμε τον πάτο του τηγανιού που θα χρησιμοποιήσουμε, κατά προτίμηση αντικολλητικό. Το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά και λίγο πριν ρίξουμε μέσα το μείγμα, χαμηλώνουμε στο μέτριο προς δυνατό και ξεκινάμε το ψήσιμο!

Με μία κουτάλα, ρίχνουμε μία κουταλιά μείγμα στο κέντρο του τηγανιού και μόλις αρχίσει να κάνει φουσκάλες γυρίζουμε από την άλλη πλευρά απότομα και αφήνουμε ακόμα 2 λεπτά (ίσως και λιγότερο) και το pancake μας είναι έτοιμο! Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσει το μείγμα.

Μπορούμε να σερβίρουμε τα pancakes ζεστά, βάζοντας επάνω ένα κομμάτι μαλακό βούτυρο να λιώσει, τυρί, γαλοπούλα ή μπέικον για τους ...απαιτητικούς! Μπορούμε να τα γευτούμε σαν ένα γλυκό επιδόρπιο, με μέλι ή πραλίνα φουντουκιού και ό, τι άλλο φανταστείτε.

Καλή Επιτυχία και Καλή Απόλαυση! Θα ήθελα πολύ να μάθω τις απόψεις σας και να δω ιδέες και ψησίματα!