Pin It
Πατάτες ψητές ογκρατέν με μπρόκολο

Δοκιμάστε να συνδυάσετε τα αγαπημένα σας τυριά με πατάτα ψητή και μπρόκολο. Προσθέστε γάλα και κρέμα γάλακτος και σερβίρετε ένα υπέροχο και πεντανόστιμο πιάτο, που στέκεται άψογα ως συνοδευτικό πλάι στο κυρίως φαγητό σας ή για ορεκτικό σε ένα γιορτινό τραπέζι!

2 ώρες

Εύκολο

8 κομμάτια

1 πυρέξ μεσαίου μεγέθους

Υλικά για τις ψητές πατάτες ογκρατέν με μπρόκολο

  • 7-8 πατάτες κανονικού μεγέθους
  • 6-8 μπουκετάκια μπρόκολο φρέσκα ή κατεψυγμένα. Αν είναι φρέσκα, βράστε τα 10 λεπτά να μαλακώσουν.
  • 250 γρ. μοτσαρέλα τριμμένη
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 150-200 γρ. ανθότυρο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 100 ml γάλα
  • 60 ml γάλα αμυγδάλου
  • 220 ml κρέμα γάλακτος light
  • Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • Ελαιόλαδο
Δείτε την εκτέλεση
Ξεπλένουμε καλά και καθαρίζουμε τις πατάτες. Τις κόβουμε σε φέτες πάχους έως 2 εκ. και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τις χαράζουμε ελαφρά με ένα κοφτερό μαχαίρι, αλατοπιπερώνουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για περίπου 20-25 λεπτά να αποκτήσουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και να μαλακώσουν. Θέλουμε να είναι ζουμερές.

Ρίζνουμε λίγο ελαιόλαδο στον πάτο του πυρέξ και απλώνουμε μία στρώση ψητές πατάτες.

Θρυμματίζουμε επάνω στις πατάτες λίγο ανθότυρο με τα δάχτυλά μας και αλατοπιπερώνουμε ελαφρά. Τοποθετούμε επάνω τα μισά μπουκετάκια μπρόκολου και ρίχνουμε λίγο αλατάκι. Ρίχνουμε μοτσαρέλα, γραβιέρα και καλύπτουμε με μια δεύτερη στρώση ψητές πατάτες. 

Προσθέτουμε ξανά ανθότυρο επάνω στις πατάτες, λίγο πιπέρι, λίγα ακόμα μπουκετάκια μπρόκολο χωρισμένα σε μικρότερα μέρη, λίγο αλάτι (και κρατάμε λίγο μπρόκολο για το τέλος). Ρίχνουμε ξανά μοτσαρέλα και γραβιέρα. 

Στο τέλος, αν περίσσεψαν φέτες πατάτας τις βάζουμε επάνω σαν τελευταία στρώση (ας είναι και 2-3. Θα βοηθήσει το φαγητό μας να φτιάξει όμορφη κρούστα μαζί με τη μοτσαρέλα). Ρίχνουμε τα τελευταία κομμάτια μπρόκολο και πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη μοτσαρέλα. Ρίχνουμε λίγο ακόμα πιπέρι. Τρίβουμε το μοσχοκάρυδο (ή σε σκόνη), προσθέτουμε το γάλα, το γάλα αμυγδάλου και την κρέμα γάλακτος και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά. Γυρίζουμε στους 200oC για ένα τέταρτο να φτιάξει όμορφη κρούστα το φαγητό μας.

Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε για να βγαίνουν όμορφα σχηματισμένα τα κομμάτια μας.

Αν θέλετε διπλασιάστε τις ποσότητες για μεγαλύτερο πυρέξ.

Καλή Όρεξη!