Pin It

2 ώρες

Μέτριο

20-25 ραβιόλια

Υλικά για τα Χειροποίητα Ραβιόλια

  • 1 φλ. (105 γρ.) αλεύρι σκληρό
  • 2 φλ. (210 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.σ. αλάτι
  • αυγά

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά, χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι τα αυγά μαζί με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη 1/2 κ.σ. αλάτι.

Σε μια ξύλινη επιφάνεια ή στον πάγκο, ρίχνουμε το αλεύρι. Κάνουμε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε αργά τα αυγά. Ταυτόχρονα, δουλεύουμε τη ζύμη με τα δάχτυλα μας, μαζεύοντας αλεύρι από γύρω. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη καλά ώσπου να ενωθεί το αυγό με το αλεύρι.


Συμπληρώνουμε με λίγο νεράκι αν χρειαστεί, περίπου 2-3 κ.σ.

Δουλεύουμε τη ζύμη καλά μέχρι να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Τυλίγουμε τη ζύμη σε διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα.


Μετά από μία ώρα, χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα μέρη. Παίρνουμε το ένα κομμάτι και τα υπόλοιπα τα καλύπτουμε με τη μεμβράνη για να μη ξεραθεί η ζύμη και χάσει την ελαστικότητά της.

Ανοίγουμε όσο πιο λεπτό φύλλο μπορούμε (εάν δε χρησιμοποιούμε την ειδική μηχανή παρασκευής ζυμαρικών). Εμένα προσωπικά, με βοήθησε ο πλάστης ο περιστρεφόμενος.

Χωρίζουμε το φύλλο στα δύο. Αλείφουμε το ένα μέρος με αυγό και βάζουμε λίγο από τη γέμιση επάνω, περίπου μισή κ.σ. για κάθε ραβιόλι. Καλύπτουμε το άλλο μισό φύλλο και το πατάμε γύρω από τη γέμιση καλά, να φύγει ο αέρας. Κόβουμε με ροδάκι τετράγωνο σχήμα γύρω από τη γέμιση.


Θα αλευρώσουμε τα ραβιόλια αν δεν τα βράσουμε κατευθείαν, για να μην κολλήσουν μεταξύ τους και θα τα καλύψουμε με μια πετσέτα να μην ξεραθούν.

Βράζουμε τα ραβιόλια μας για μόλις 3' σε νερό που βράζει καλά.

Απολαμβάνουμε με μια υπέροχη σπιτική κόκκινη σάλτσα με βασιλικό ή με λευκή σάλτσα με κρέμα γάλακτος και παρμεζάνα! Καλή Όρεξη!