Pin It

Η Ιστορία της Βάφλας

Η βάφλα είναι ένα ελαφρύ έδεσμα που φτιάχνεται από αλεύρι, γάλαζάχαρη και αυγά. Ψήνεται σε ειδική κυψελωτή τοστιέρα που της δίνει αυτή τη χαρακτηριστική μορφή της που τόσο αγαπάμε.

Πάντα θέλω να ψάχνω και να ανακαλύπτω την ιστορία μιας συνταγής. Ο άνθρωπος έχει την ανάγκη από αρχαιοτάτων χρόνων, να ανακαλύπτει νέες μεθόδους για να ικανοποιεί τις βασικές του ανάγκες, όπως είναι η τροφή. Έψαξα λοιπόν και βρήκα λίγα ιστορικά στοιχεία και για την αγαπημένη μας βάφλα.

Και κάπως έτσι, ξεκινά η ιστορία της βάφλας η οποία μετρά ...αιώνες!

Γνωρίζατε πως οι Έλληνες έψηναν επίπεδα κέικ ανάμεσα σε δυο καυτές μεταλλικές πλάκες από αρχαιοτάτων χρόνων; Η μέθοδος αυτή, συνεχίστηκε σε όλο το μεσαίωνα. Η αρχική ...έμπνευση λοιπόν, ήταν ελληνική!

Αργότερα, ένας βιοτέχνης ανακάλυψε το χαρακτηριστικό κυψελωτό σχήμα το οποίο υπάρχει έως και σήμερα και δίνει στη βάφλα προσωπικότητα.

Δημιουργείτε το πρώτο ηλεκτρικό ταψάκι βάφλας και από τη δεκαετία του 1930 αποκτά εξέχουσα θέση στην κουζίνα της Αμερικής.

Το 1955, ανοίγει το πρώτο εστιατόριο βάφλας κάπου στην Ατλάντα. Σήμερα, λειτουργούν περισσότερα από 1300 εστιατόρια βάφλας παγκοσμίως!

Το 1960, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Βέλγιο, μια διαφορετική συνταγή βάφλας με κρέμα και φράουλες! Γνωστή ως "Βέλγικη Βάφλα" έως σήμερα.

Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές παραλλαγές της βασικής συνταγής της βάφλας μέσα στα χρόνια. 

Όπως και να 'χει όμως, εμείς την απολαμβάνουμε και αγαπάμε την υφή και τη γεύση της με διαφορετικά toppings και συνδυασμούς. Με ξηρούς καρπούς, με μέλι, με βούτυρο, με παγωτό, με επικάλυψη μαύρης ή λευκής σοκολάτας και πάει λέγοντας!

Σας άνοιξε η όρεξη; Πάμε να δούμε μια απλή συνταγή για περίπου 10 βάφλες. Φτιάξτε τις για πρωϊνό και απολαύστε τις με όλη την οικογένεια.

συνταγή για σπιτικές βάφλες

Εύκολη συνταγή για νόστιμες σπιτικές βάφλες.

5'

Εύκολο

10 βάφλες

Υλικά για τις σπιτικές βάφλες

  • 250 γρ. αλεύρι μαλακό ή γοχ
  • 2 αυγά
  • 40 γρ. ζάχαρη
  • 45 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 240 γρ. γάλα + 120 γρ.
  • 1 βανίλια σε σκόνη
  • 2 κ.σ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι

Εκτέλεση

1
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικινγκ και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
2
Σε άλλο μπολ βάζουμε τους κρόκους. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Ρίχνουμε τη βανιλίτσα. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
3
Προσθέτουμε τα 240 γρ. γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Ρίχνουμε το μείγμα με το αλεύρι λίγο λίγο για να προλαβαίνει να αφομοιώνεται από το υγρό. Στο τέλος βάζουμε και τα υπόλοιπα 120 γρ. γάλα.
4
Τα ασπράδια τα κάνουμε μια υπέροχη αφράτη μαρέγκα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα με απαλές και ελαφριές κινήσεις. Ψήνουμε στη βαφλιέρα μας και απολαμβάνουμε!