Pin It

Νόστιμες Ντομάτες Γεμιστές με ρύζι

Το μυστικό, κρύβεται στη γέμιση.

90'

Μέτριο

2-3

Ντομάτες γεμιστές με ρύζι και δεν περιγράφω άλλο... Το αγαπημένο μου φαγητό από πάντα και για πάντα!

Βρήκα μερικές φωτογραφίες και θέλησα να τις μοιραστώ μαζί σας σήμερα. Μεγαλώνοντας και πλέον στην κουζίνα μου, το φτιάχνω συχνά πυκνά. Δεν βάζω κιμά στη γέμισή μου και αυτό γιατί θέλω να το φτιάχνω σε περίοδο νηστείας και να το απολαμβάνω! 


Τα μυστικά πολλά, αλλά μένω σε εκείνα που μου έμαθε η μαμά μου. Ένα βασικό στοιχείο είναι η αρωματική μαγειρεμένη γέμιση που θα βάλω στις ντομάτες και θα γίνουν ζουμερές και απολαυστικές. Η τριμμένη φρυγανιά επάνω στα "καπάκια" τους που θα τα κάνει τραγανά, νόστιμα και ζουμερά...

Το άλλο μυστικό, βασικό και αναδιαμφιβήτητο, είναι οι ...χωριάτικες ντομάτες και στην εποχή τους φυσικά. 


Το φαγητό αυτό πρέπει να ...κολυμπάει στο λάδι για να είναι νόστιμο. Κάτι που μάθαμε από παλιά.
Όμως εγώ είμαι της άποψης πως το καλό φαγητό, δε θέλει ένα κάρο λάδι για να αναδειχθε, αλλά μερικά κόλπα και μυρωδικά που θα το αναδείξουν όπως και όσο πρέπει!

Ελπίζω να το απολαύσετε όσο και εγώ!

Υλικά για τις γεμιστές ντομάτες με ρύζι


  • 5 ντομάτες
  • 5 κ.γ. ζάχαρη καστανή (όσα και τα γεμιαστά)
  • 1 φρυγανιά χοντροτριμμένη
  • μισό ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για την αρωματική γέμιση με ρύζι, δείτε εδώ.
Image

Εκτέλεση συνταγής

Πλένω καλά τις ντομάτες, αφαιρώ προσεκτικά τα κοτσάνια και ανοίγω περιμετρικά την κορυφή τους με ένα καλά κοφτερό μαχαίρι. Δεν κόβω το "καπάκι" εντελώς.

Ρίχνω από μία κουταλιά του γλυκού καστανή ζάχαρη μέσα στις ντομάτες.
Image
Image
Βάζω τη γέμιση - 2 κουταλιές τις σούπας ρύζι μου βγαίνει συνήθως για κάθε ντομάτα, μαζί με την ψίχα της ντομάτας - και κλείνω τα "καπάκια" τους.
Κόψτε και πατατούλες αν θέλετε και στριμώχτε τις ανάμεσα στις ντομάτες. Είναι πεντανόστιμες... Εγώ έβαλα και μερικά μικρά ντοματίνια που είχα, με λίγα λόγια έγινε της ντομάτας το πανηγύρι! 

Ρίξτε το μισό φλ. ελαιόλαδο να πάει παντού και κυρίως επάνω στα "καπάκια". Τρίβετε με τα χέρια την φρυγανιά χοντροτριμμένη, επάνω σε κάθε "καπάκι" και ραντίζετε ξανά με λίγο ελαιόλαδο.

Αλατοπιπερώνετε, βάζετε μισό ποτήρι χλιαρό νερό προσεκτικά, όχι πολύ γιατί θα βγάλουν και οι ντομάτες το νεράκι τους και όχι πάνω στα γεμιστά και ψήνετε στο φούρνο.
Image
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 1 ώρα.

Καλή Απόλαυση!
ntomates gemistes me ryzi