Pin It
Κάθε Κυριακή, θέλω να φτιάχνω και κάτι διαφορετικό και πολλές φορές κάτι καινούργιο για φαγητό στο σπίτι! Έτσι λοιπόν σήμερα, αποφάσισα να φτιάξω εύκολα, σπιτικά πεϊνιρλί με κιμά. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε ό, τι υλικά έχετε στο ψυγείο από όλη την εβδομάδα. Μπορεί να σας περίσσεψε κιμάς από κάποια άλλη μέρα. Κρατήστε τον στην κατάψυξη, για τέτοιες περιστάσεις ;)
 
Μερίδες: 2
 
Χρόνος: Μιάμιση ώρα περίπου

Υλικά για τη ζύμη για πίτσα

  • 500 γρ. αλεύρι (μισό ολικής, μισό γι όλες τις χρήσεις)
  • κούπα χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • ρίγανη ή/και θυμάρι (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλυκού αλάτι
  • μισό κ.γλυκού ζάχαρη καστανή

Υλικά για τα εύκολα, σπιτικά πεϊνιρλί με κιμά

  • 3 με 4 φέτες τυρί κίτρινο
  • 3 με 4 φέτες αλλαντικό της επιλογής σας
  • πιπεριά πράσινη ή ό, τι άλλο χρώμα επιθυμείτε
  • 50 γρ. τριμμένο τυρί της επιλογής σας
  • 100-200 γρ. κιμάς μαγειρεμένος
  • κέτσαπ
  • μουστάρδα (προαιρετικά)
  • + ό, τι άλλα υλικά σας αρέσουν, όπως μανιτάρια

Η ζύμη

Σε ένα μπολ, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, μαζί με τη μαγιά, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με ένα πιρούνι ελαφρά και το αφήνουμε ένα τέταρτο σκεπασμένο να αφρίσει λίγο η μαγιά. 
 
Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το αλεύρι, με τη ρίγανη ή/και το θυμάρι και το αλάτι. Ανοίξτε μια λακουβίτσα στο αλεύρι και ρίξτε εκεί το νερό με τη διαλυμένη μαγιά αργά-αργά, όχι όλο κατευθείαν. Ταυτόχρονα, ανακατέψτε με το ένα χέρι να πάει παντού και αφαιρέστε από τα τοιχώματα όλο το αλεύρι. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο, προσθέστε λίγο αλεύρι αν χρειαστεί, αλλά προσοχή. Μην το παρακάνετε, γιατί η ζύμη για πίτσα πρέπει να κολλάει λίγο στο χέρι. 
 
Tip: Απλώστε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια σας, για να μπορέσετε να την πλάσετε. Αφήστε δέκα λεπτά να ξεκουραστεί.

Τα πεϊνιρλί

Χωρίστε τη ζύμη σε 2 μέρη και ανοίξτε την με τα χέρια σας, όπως παρακάτω, σε ένα λαδωμένο ταψί. Κλείστε τις γωνίες και γυρίστε προς τα μέσα τη ζύμη. 
 
 
 
Έπειτα, ξεκινήστε να τοποθετείτε τα υλικά στο εσωτερικό. Κέτσαπ, μουστάρδα, το τυρί σε φέτες και έπειτα τα αλλαντικά, την πιπεριά και τέλος τον κιμά. Ρίξτε το τριμμένο τυρί από πάνω.
 
 
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), στους 180 °C για περίπου 20-25 λεπτά. Προσοχή, μην τα παραψήσετε γιατί θα ξεραθεί η ζύμη.