Pin It

Ένας Μουσακάς διαφορετικός, ελαφρύς και πεντανόστιμος, με ψητά λαχανικά και μια εύκολη και ελαφριά μπεσαμέλ. Δοκιμάστε τον!

Υλικά για τον μουσακά με ψητά λαχανικά

  • 450 - 650 γρ. κιμάς (μισός-μισός)
  • 6 κανονικού μεγέθους μελιτζάνες
  • 4-5 κανονικού μεγέθους κολοκύθια
  • 2-3 πατάτες
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 250 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας
  • 400 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα
  • Μισό ποτήρι λευκό κρασί
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 250 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 κρόκοι
  • 100 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο ταψί, τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και ξεκινάμε να ψήνουμε τα λαχανικά μας, κομμένα σε φέτες του 1 εκατοστού. Τις πατάτες, τις ψήνουμε κατά προτίμηση στην αρχή, γιατί θα τις στρώσουμε στη βάση και συνεχίζουμε με τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες. Τα στρώνουμε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο, αλατίζουμε, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τοποθετούμε στο φούρνο στους 180༠ C για περίπου ένα τέταρτο, ίσα να μαλακώσουν.


Παράλληλα, ετοιμάζουμε τον κιμά. Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμυδάκι, ρίχνουμε τον κιμά και αποφεύγουμε να ανακατεύουμε συνεχώς, για να μην βγάλει περισσότερα υγρά. Σβήνουμε με κρασί, αφήνουμε 2-3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και έπειτα ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, λίγο κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
 
Αρχικά, λαδώνετε ένα μακρόστενο ταψί και τοποθετείστε σειρά τις ψητές πατάτες ως βάση. Ρίχνετε αλάτι, πιπέρι και αμέσως μετά, στρώνετε τις ψητές μελιτζάνες. Ρίχνετε περίπου τα 150 γραμμάρια από το κεφαλοτύρι ή τη γραβιέρα και αμέσως μετά, στρώνετε τον μισό κιμά.

Συνεχίζουμε, απλώνοντας τα κολοκυθάκια, ρίξτε αλάτι και πιπέρι και στρώστε μελιτζάνες αν σας περίσεψαν. Ρίξτε ξανά λίγο κεφαλοτύρι τριμμένο και απλώστε τον υπόλοιπο κιμά.

Τέλος, φτιάχνουμε τη μπεσαμέλ. Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι, ανακατεύουμε και περιμένουμε να λιώσει το βούτυρο. Μετά ρίχνουμε λίγο-λίγο και το γάλα (καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.

Συνεχίστε να ρίχνετε το γάλα μέχρι να τελειώσει. Αφού πάρει βράση και δείτε την πρώτη φουσκάλα, κατεβάστε από το μάτι την κατσαρόλα. Ρίξτε τους 2 κρόκους μέσα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Βάλτε και το υπόλοιπο τριμμένο κεφαλοτύρι ή γραβιέρα και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε ξανά και η μπεσαμέλ, είναι έτοιμη!

Περιχύστε την πάνω από πάνω στο φαγητό σας και είναι έτοιμο!

Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στην πρώτη θέση, χαμηλά στο φούρνο, στους 180༠ C για 50 λεπτά περίπου. Μόλις ροδίσει η μπεσαμέλ είναι έτοιμο.