Pin It

Παπουτσάκια με μελιτζάνες "Καλοκαίρι στο χωριό"

Λατρεύω τις μελιτζάνες και όλες τις συνταγές από μελιτζάνα! Σήμερα φτιάχνουμε παπουτσάκια με μελιτζάνες, εμπνευσμένα από ένα "Καλοκαίρι στο χωριό" ! 

120'

Μέτριο

6

Υλικά για τα παπουτσάκια με μελιτζάνες

  • 3 μελιτζάνες φλάσκες, κατά προτίμηση βιολογικές κομμένες στα δύο κατά μήκος
  • 400 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς σπάλα (ή μοσχαρίσο-χοιρινό μισό-μισό)
  • κρεμμύδι ξερό
  • κονκασέ περασμένο λίγο στο μούλτι ή 3 ντομάτες χοντροτριμμένες
  • 250 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • μισό ποτήρι κρασί κόκκινο
  • μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • δυόσμο ψιλοκομμένο
  • κ.σ ζάχαρη, κατά προτίμηση καστανή
  • κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για την μπεσαμέλ θα χρειαστούμε

  • 25 γρ. αλεύρι
  • 25 γρ. βούτυρο
  • 250 ml γάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
  • κρόκοι
  • γραβιέρα τριμμένη (την υπόλοιπη) 
Image

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά πλένουμε καλά τις μελιτζάνες.

Τις κόβουμε κατά μήκος στα δύο και τις χαράζουμε ελαφρά στο πίσω μέρος, σταυρωτά.

Τις τοποθετούμε σε λαδόκολλα στο ταψί, με την ψίχα προς τα κάτω και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα ή τις αντιστάσεις πάνω-κάτω, για περίπου 30 λεπτά.

Θα μοσχομυρίσουν υέροχα!

Παράλληλα, ετοιμάζουμε τη γέμιση για τα παπουτσάκια με μελιτζάνες.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο ελαιόλαδο περίπου 2 κ.σ. και όταν κάψει ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο μαζί με τη ζάχαρη, λίγο αλάτικανέλα και πιπέρι. Αφήνουμε για 3 με 4 λεπτά να τσιγαριστεί, ανακατεύοντας συχνά.

Αφού καραμελώσει το κρεμμύδι, ρίχνουμε και τον κιμά. Φροντίζουμε να τον κομματιάσουμε όσο περισσότερο μπορούμε στο τηγάνι, ανακατεύοντας μαζί με το κρεμμύδι.


Μόλις "πιει" τα υγρά του και χάσει το χρώμα του, τον σβήνουμε με μισό ποτηράκι κόκκινο κρασί.

Έπειτα ρίχνουμε την ντοματούλα, λίγο μαϊντανό και δυόσμο, αλάτι και πιπέρι ξανά και τον αφήνουμε ένα τέταρτο περίπου να στεγνώσει.

Ρίχνουμε τη μισή τριμμένη γραβιέρα και ανακατεύουμε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 


Τα 30 λεπτά πέρασαν και οι μελιτζάνες μας ψήθηκαν.

Τις βγάζουμε από το φούρνο και τις γεμίζουμε με τη γέμιση που μόλις φτιάξαμε.


Φτιάχνουμε την μπεσαμέλ.

Σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε αργά το αλεύρι ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα (καλύτερα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου ή ακόμα καλύτερα χλιαρό) και δεν σταματάμε να ανακατεύουμε με το σύρμα συνεχώς.

Μόλις πάρει μία πρώτη βράση και δείτε την πρώτη φουσκάλα, κατεβάστε από το μάτι την κατσαρόλα.

Ρίξτε τους 2 κρόκους μέσα, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.

Στο τέλος, βάλτε και την υπόλοιπη γραβιέρα και λίγο μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε ξανά και η μπεσαμέλ, είναι έτοιμη! Περιχύστε την πάνω στα παπουτσάκια.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (πάνω-κάτω), για περίπου 20 λεπτά στους 180oC μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Image
Image

Για περισσότερη απόλαυση, τρίψτε και λίγη γραβιέρα πάνω από τη μπεσαμέλ.

Image