Pin It
Τα αγαπημένα μας ρεβύθια, έχουν την τιμητική τους σε περιόδους νηστείας! Τα απολαμβάνουμε με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ως σουτζουκάκια ρεβυθιού, ρεβύθια στην κατσαρόλα λεμονάτα και πολλά άλλα! Σήμερα θα φτιάξουμε κάτι διαφορετικό. Θα τα απολαύσουμε στο φούρνο! Καλή όρεξη!

Αναμονή | 8-10 ώρες

Εκτέλεση | 2 ώρες και 30 λεπτά

Εύκολο

Για 2 άτομα

Ρεβύθια στο φούρνο λεμονάτα και μυρωδάτα!

Τα αγαπημένα μας ρεβύθια είναι σήμα κατατεθέν της μεσογειακής διατροφής. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και βιταμίνες. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, χωρίς να ανεβάζουν το σάκχαρο του αίματος. 

Τα ρεβύθια ωμά, περιέχουν 378 θερμίδες/100 γρ. και 20,5 γρ. πρωτεΐνη! 57 mg ασβέστιο και 4,3 mg σίδηρο.

Όταν μαγειρεύουμε τα ρεβύθια με τη φλούδα τους, ο οργανισμός μας θα αποκομίζει ένα μεγάλο ποσοστό ασβεστίου και φυτικών ινών και προσθέτοντας λεμόνι όπως στη σημερινή μας συνταγούλα, λόγω της βιταμινης C που περιέχει, μεγιστοποιεί την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό μας.

Υλικά για τα ρεβύθια στο φούρνο

  • 300 γρ. ρεβύθια
  • 1 ξερό κρεμμύδι ή 2 μικρά (αν είναι μεγάλο το κόβω στη μέση)
  • 2 ή 1 λεμόνια-ι ? (το χυμό)
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Ρίγανη
  • Πιπέρι
  • Αλάτι
Από το προηγούμενο βράδυ, μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε χλιαρό νερό μαζί με 1 κ.γ. αλάτι ή/και μαγειρική σόδα για τουλάχιστον 8 ώρες.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε καλά και τα καθαρίζουμε από τη φλούδα τους, προαιρετικά.
Τα βράζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά περίπου 40 λεπτά να μαλακώσουν, με νερό να τα καλύπτει αρκετά. Όταν βράσουν, κρατάμε μισή κούπα από το ζωμό που έβρασαν.
Βάζουμε τα ρεβύθια στη γάστρα ή μοιράζουμε σε πήλινα/πυρήμαχα σκεύη, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι ρίγανη, το ξερό κρεμμύδι καθαρισμένο και 1 κ.σ. ελαιόλαδο στο κάθε σκεύος. Κλείνουμε το καπάκι και ψήνουμε στους 200oC για περίπου 1 1/2 με 2 ώρες.
Στη 1 μισή ώρα ελέγχουμε μήπως χρειαστεί λίγο νεράκι να συμπληρώσουμε. Καλό είναι να το έχουμε βάλει από πριν για να μη χαλάσουμε το βρασμό τους. Αλλά αν χρειαστεί, προσθέτουμε ιδανικά από τον βραστηρα ζεστό νερό. Αφήνουμε ένα τέταρτο με ανοιχτό το καπάκι να χυλώσουν.
Σε ένα μπλέντερ βάζουμε το ρεβυθόζουμο που κρατήσαμε από τον βρασμό τους μαζί με 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το χυμό από τα 2 λεμόνια. Αν θέλετε βάζετε και τα κρεμμύδια μαζί και αλέθουμε καλά.
Περιχύνουμε το ζωμό λεμονιού που μόλις ετοιμάσαμε επάνω στα ζεστά ρεβύθια, ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνουμε ένα τέταρτο στο φούρνο και σερβίρουμε ζεστά!

Καλή όρεξη!