Pin It

Ένα σπιτικό γλυκό που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους! Λουκουμάδες! Παραδοσιακό, μας έρχεται από παλιά και κυρίως μας θυμίζει τη γιαγιά μας.

Υλικά για τους αφράτους λουκουμάδες με μέλι και καρύδι

  • 1 φακ. ξηρή μαγιά
  • 2 φλ. χλιαρό νερό
  • 500 γρ. φαρίνα
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.σ. μέλι
  • μέλι
  • κανέλα - προαιρετικά
  • καρύδι χοντροτριμμένο - προαιρετικά
  • σουσάμι - προαιρετικά

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη φαρίνα, τη μαγιά, την κουταλιά μέλι, το αλάτι, ανοίγουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε αργά το χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός.
 
Τον σκεπάζουμε και τον αφήνουμε μισή ώρα να διπλασιαστεί. 
 
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι για τηγάνισμα, σε λίγο περισσότερη φωτιά από το μέτριο. 
 
Έπειτα, ξεκινάμε να ρίχνουμε στο λάδι τους λουκουμάδες μας. 
 
Βουτάμε το ένα χέρι μας στον χυλό και κάνοντας μπουνιά, παίρνουμε με ένα μικρό κουταλάκι τον χυλό που βγαίνει ανάμεσα σε αντίχειρα και δείκτη. Το ρίχνουμε στην κατσαρόλα προσεκτικά και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο σιγά σιγά. Προσοχή, μην βάλετε πάρα πολλούς γιατί θα δείτε πως φουσκώνουν κιόλας και χρειάζονται χώρο να τους γυρίζετε γύρω γύρω. 
 
Χαμηλώνετε ταυτόχρονα τη φωτιά στο μέτριο, γιατί δε θέλουμε να κάψει το λάδι και να αρπάζουν οι λουκουμάδες απέξω και μέσα να είναι ωμοί και αφήνετε για λίγα λεπτά. 
 
Τους βγάζετε, όταν έχουν αποκτήσει ένα χρυσαφί χρώμα και τοποθετείτε σε πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να στραγγίσει το πολύ λάδι.
 
Σερβίρουμε με μέλι, κανέλα, χοντροτριμμένο καρύδι ή σουσάμι.
 

Καλή Επιτυχία!