Pin It
Νηστίσιμη μπουγάτσα με φύλλο κρούστας

Αγαπημένο γλυκό, που θέλουμε να το απολαμβάνουμε όχι μόνο σε περιόδους νηστείας, αλλά και όλο το χρόνο, χωρίς ενοχές! Είναι πανεύκολο και απολαυστικό.

Προετοιμασία | 30 λεπτά

Ψήσιμο | 50 λεπτά

Εύκολο

12 κομμάτια

Σκεύος 43x24 cm

Υλικά για τη νηστίσιμη μπουγάτσα

  • λίτρο γάλα αμυγδάλου ή σόγιας με ουδέτερη γεύση
  • 12 φύλλα κρούστας (τραγανά, χωρίς αυγά ή γάλα) του εμπορίου ή σπιτικά
  • 130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 6 κ.σ. μέλι
  • 40 γρ. κόρν φλάουρ
  • 2-3 βανίλιες
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 50 γρ. βούτυρο φυτικό
  • 200 γρ. περίπου βούτυρο φυτικό λιωμένο για τα φύλλα κρούστας
  • Ξύσμα από ένα λεμόνι, προαιρετικά
  • Ζάχαρη άχνη και κανέλα για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

1
Ετοιμάζουμε τη νηστίσιμη κρέμα. Σε μια κατσαρόλα αδειάζουμε το 1 λίτρο γάλα σόγιας ή αμυγδάλου μαζί με το μέλι και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το μέλι.
2
Έπειτα ρίχνουμε το σιμιγδάλι, ανακατεύουμε ξανά και προσθέτουμε το αλάτι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα και μόλις δούμε ότι η κρέμα ζεστάθηκε αρκετά, ρίχνουμε το κορν φλάουρ με ένα κουτάλι, αργά. Αν δούμε ότι πήξει καλά και δε χρειάζεται περισσότερο κορν φλάουρ, δεν το βάζουμε όλο.
3
Προς το τέλος, ρίχνουμε τα 50 γρ. φυτικό βούτυρο, τις βανίλιες, το ξύσμα λεμονιού αν θέλουμε και ανακατεύουμε. Όση ώρα θα κάνουμε για να στήσουμε τα πρώτα 6 φύλλα κρούστας, δεν ξεχνάμε την κρέμα μας γιατί πιάνει κρούστα και σκληραίνει. Θα την ανακατεύουμε συχνά, για να κρυώνει κιόλας.
4
Βουτυρώνουμε ελαφρά τη βάση και τα πλαϊνά του σκεύους που θα χρησιμοποιήσουμε και στρώνουμε το πρώτο φύλλο κρούστας. Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο το πρώτο φύλλο κρούστας και συνεχίζουμε με το δεύτερο με τον ίδιο τρόπο. Τα φύλλα τα τσαλακώνω ελαφρά όταν τα ακουμπώ το ένα πάνω στο άλλο.
5
Αφού απλώσαμε τα έξι πρώτα φύλλα, αδειάζουμε την κρέμα στο κέντρο και την απλώνουμε με ελαφριές κινήσεις σε όλο το ταψί. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα, ελαφρά τσαλακωμένα και να μην εξέχουν πολύ από το σκεύος. Όταν τελειώσουμε, γυρνάμε προς τα μέσα τα φύλλα, δεν μας νοιάζει να είναι τέλεια φτιαγμένα, βουτυρώνουμε για τελευταία φορά όλη την επιφάνεια και χαράσσουμε κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι.
6
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 oC για περίπου 50 λεπτά. Μόλις ροδίσει αρκετά η νηστίσιμη μπουγάτσα μας είναι έτοιμη! Την αφήνουμε να κρυώσει καλά και να σταθεί η κρέμα της και σερβίρουμε τα κομμάτια πασπαλίζοντας εκείνη την ώρα με ζάχαρη άχνη και κανέλα, κλασικά! Απολαμβάνουμε με το καφεδάκι μας, ιδανικά...

Καλή Επιτυχία & Καλή απόλαυση!
Νηστίσιμη Μπουγάτσα