Pin It

Αφράτες και Τραγανές
δίπλες χωρίς αυγά

Ένα υπέροχο παραδοσιακό γλυκό που αρέσει σε όλους! Νηστίσιμες δίπλες με ρακί και χωρίς αυγά.

120'

Μέτριο

Υλικά για τις νηστίσιμες δίπλες χωρίς αυγά


  • Μισό κιλό (500 γρ.) αλεύρι σκληρό
  • 1 φλ. λάδι σπορέλαιο
  • φλ. νερό
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 φλ. ρακί
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο κονιάκ 
  • Λίγο αλάτι
  • Σπορέλαιο για το τηγάνισμα
  • Μέλι, κανέλα και χοντροτριμμένα καρύδια για γαρνίρισμα

Για το σιρόπι θα χρειαστούμε μισό λίτρο νερό, μισό κιλό ζάχαρη λευκή κρυσταλλική, μισό φλ. μέλι και ένα ξυλάκι κανέλας.

Εκτέλεση συνταγής

Ρίχνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά και τα ζυμώνουμε μέχρι να ενωθούν.
 
Αφήνουμε τη ζύμη 30 λεπτά με 1 ώρα να ξεκουραστεί.
 
Ανοίγουμε ένα ενιαίο φύλλο σε αλευρωμένη επιφάνεια και προσπαθούμε να το κάνουμε όσο πιο λεπτό γίνεται, περίπου 0.5 με 1 εκατοστό πάχος. Κόβουμε με ένα ροδάκι μακρόστενα φύλλα, περίπου 3 εκ. πλάτος και μήκος, όσο είναι το φύλλο.

Μπορούμε να ανοίξουμε και μικρά μπαλάκια ζύμης μακρόστενα για πιο ευκολία και όχι ένα ολόκληρο φύλλο.

Ζεσταίνουμε το σπορέλαιο σε δυνατή φωτιά και κατά το τηγάνισμα, χαμηλώνουμε στο μέτριο προς δυνατό. 

Όταν ρίξουμε μέσα το φύλλο, αμέσως θα τηγανιστεί και θα πάρει σχήμα, οπότε μεμια πιρούνα στριφογυρίζουμε απαλά τη ζύμη γύρω-γύρω. Μόλις ροδίσει είναι έτοιμο! Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα με τον ιδιο τρόπο.
 
 
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, μαζί με τη ζάχαρη, το μέλι και το ξυλάκι κανέλας για περίπου 10 με 13 λετπά. 
 
Ρίχνουμε τις δίπλες κρύες, μέσα στο καυτό σιρόπι που μόλις ετοιμάσαμε και τις αφήνουμε για 2 με 3 λεπτά. 

Τοποθετούμε σε πιατέλα, ρίχνουμε μέλι, κανέλα και καρύδια και σερβίρουμε κρύες.

Καλή Απόλαυση!