Pin It
Νηστίσιμα ντόνατς (doughnuts) χωρίς αυγά με γάλα αμυγδάλου και φυτικό βούτυρο

Φτιάχνουμε σε 30' αυτά τα υπέροχα και πεντανόστιμα μίνι doughnuts και τα απολαμβάνουμε με τον καφέ μας ή ακόμα και σε παιδικό πάρτι!

30 λεπτά

Εύκολο

12 μίνι ντόνατς

Υλικά για τα νηστίσιμα doughnuts

  • 120 ml γάλα αμυγδάλου
  • 50 γρ. φυτικό βούτυρο
  • 30 ml ηλιέλαιο 
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 40 γρ. καστανή ζάχαρη
  • Ζάχαρη κρυσταλική για το πασπάλισμα
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά. Λιώνουμε αρχικά το φυτικό βούτυρο, με προσοχή να μην κάψει. Θέλουμε απλά να λιώσει. Προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου ή σόγιας σε θερμοκρασία δωματίου και το ηλιέλαιο. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν καλά τα υγρά.
2
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη , το αλάτι και το μπέικινγκ πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι. Κάνουμε λακκούβα στη μέση και εκεί ρίχνουμε το υγρό μείγμα. Ανακατεύουμε καλά με το πιρούνι και στο τέλος θα έχουμε μια πολύ ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Δεν τη δουλεύουμε πολύ.
3
Φτιάχνουμε μικρά ντόνατς με τα χέρια μας. Παίρνουμε ισόπαχα μπαλάκια ζύμης, τα πατάμε ελαφρά και ανοίγουμε στο κέντρο μια μικρή τρύπα. Τους δίνουμε ένα όμορφο κυκλικό σχήμα και τα τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα μέχρι να τα τηγανίσουμε. Συνεχίζουμε μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
4
Ζεσταίνουμε καλά το λάδι σε μία βαθιά ειδική κατσαρόλα για τηγάνισμα ή σε ένα τηγάνι. Η ποσότητα του λαδιού, πρέπει να είναι δύο φορές τα ντόνατς που θα ρίχνουμε μέσα. Αφού κάψει καλά το λάδι. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα ντόνατ μέσα και αυτά θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια του λαδιού. Τα τηγανίζουμε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να αποκτήσουν ένα ομοιόμορφο μπρονζέ χρυσαφί χρώμα ολόγυρα. Τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν για 5 λεπτά και τα βάζουμε στη ζάχαρη, κυλώντας τα να γεμίσουν παντού! Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!