Pin It

Πάστα Φλώρα χωρίς αυγά

Φτιάξτε μια εύκολη πάστα φλώρα χωρίς αυγά! Νόστιμη και τραγανή τάρτα με την αγαπημένη σας μαρμελάδα.

Προετοιμασία 30'

Αναμονή 30'

Ψήσιμο 30'

Μέτριο

8 κομμάτια

Υλικά για την πάστα φλώρα χωρίς αυγά


  • 300 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 320-350 γρ. αλεύρι γοχ
  • 1 κ.γ.αλάτι
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ζάχαρη άχνη για τη διακόσμηση, προαιρετικά

Εκτέλεση συνταγής

Για την πάστα φλώρα χωρίς αυγά, χτυπάμε σε ένα μπολ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ενωθούν.

Ρίχνουμε το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπάμε λίγο ακόμα.

Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ίσως δε χρεαστεί όλη η ποσότητα. Προσέχουμε και ελέγχουμε τη ζύμη. Αν δεν κολλάει στα χέρια, σταματάμε το αλεύρι.

Πλάθουμε καλά τη ζύμη με τα χέρια μας να γίνει μαλακή και εύπλαστη. Κρατάμε ένα κομμάτι ζύμης για τα σχέδια στο τέλος. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο για 30' να δέσει και να είναι τραγανή όταν ψηθεί.

Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα απαλά με τα δάχτυλα. Αν κολλάει, πασπαλίζουμε ελαφρά με λίγο αλεύρι και συνεχίζουμε. 

Ρίχνουμε τη μαρμελάδα που θέλουμε επάνω στη ζύμη και την απλώνουμε απαλά. 

Ανοίγουμε την υπόλοιπη ζύμη που κρατήσαμε με έναν πλάστη και φτιάχνουμε τα σχέδιά μας! Κορδονάκια, λουλουδάκια, καρδούλες, αστεράκια, ό, τι θέλουμε.

Τοποθετούμε επάνω στη μαρμελάδα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30'. Όταν ροδίσει ελαφρά η ζύμη, είναι έτοιμη!

Αφήστε τουλάχιστον 3 ώρες να κρυώσει η πάστα φλώρα και απολάυστε την! 

Αν θέλετε πασπαλίζετε με λίγη ζάχαρη άχνη.