Pin It
Φτιάξτε υπέροχα μακαρόνς στο σπίτι και ξετρελάνεται τους όλους! Φτιάξτε για δώρο ή για ένα πάρτυ! Η διαδικασία είναι ευχάριστη αλλά απαιτεί μεγάλη προσοχή. Πάμε να ξεκινήσουμε!

120'

Μέτριο

15-20 μακαρόνς

σπιτικά μακαρόνς

Σπιτικά και εύκολα μακαρόνς!

Το γλυκό μακαρόν (macaron), εικάζεται πως προέρχαιται από την Ασία, αργότερα έφτασε στην Ιταλία και έπειτα στη Γαλλία όπου και αναδείχθηκε. Τα τελευταία χρόνια όμως το αγαπημένο μας μακαρόν κάνει πάταγο και στην Ελλάδα.

Το μακαρόν δεν ήταν από πάντα όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, άλλαζε από ζαχαροπλαστείο σε ζαχαροπλαστείο ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνταν και τα αρώματα.

Κανείς δε γνωρίζει με ακρίβεια την πραγματική χώρα καταγωγής του, πάντως τα αγαπημένα μας macarons συνεχίζουν να μας εκπλήσσουν με τις διαφορετικές γεύσεις τους, τα αρώματά τους και τα όμορφα χρώματά τους!

Υλικά για τα σπιτικά και εύκολα μακαρόνς

  • 210 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 95 γρ. αμύγδαλο καλά αλεσμένο ή αλεύρι αμυγδάλου 
  • ασπράδια
  • 1 κ.γ. αλάτι 
  • 50 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
     
     

Υλικά για την ganache μαύρης σοκολάτας με κουβερτούρα

  • 180 γρ. μαύρη σοκολάτα κουβερτούρα
  • 100 - 120 γρ. κρέμα γάλακτος
     
     
Αρχικά ετοιμάζουμε την ganache σοκολάτας.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει καλά.
Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε τα αμύγδαλα και τα χτυπάμε καλά να γίνουν σκόνη. Ρίχνουμε μέσα και τη ζάχαρη άχνη με το μισό κ.γ. αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε καλά.

Για καλύτερα αποτελέσματα, μπορούμε να κοσκινίσουμε τη ζάχαρη άχνη και το αμύγδαλο ξεχωριστά. Στο τέλος ανακαταύομε καλά τα 2 υλικά σε ένα μπολ να αναμιχθούν και να μην ξεχωρίζουν.
Συνεχίζουμε με τη μαρέγκα.

Σε ένα άλλο μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια (προσέχουμε να μην υπάρχει ίχνος από τον κρόκο του αυγού) μαζί με το άλλο μισό κ.γ. αλάτι μέχρι να ασπρίσει και να εμφανιστούν μικρές λευκές κορυφές.
Συνεχίζουμε το χτύπημα ρίχνοντας σε δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να έχουμε ένα παχύρευστο άσπρο μείγμα ανάλαφρο που δεν θα ξεκολλάει από το μπολ, ακόμα και αν το γυρίσουμε ανάποδα!
Προσθέτουμε σε δόσεις το μείγμα με το αμύγδαλο και τη ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε ανάλαφρα με κυκλικές κινήσεις να αφομοιωθεί καλά το στερεό μείγμα.
Προσθέτουμε στο τέλος και το βρώσιμο χρώμα ζαχαροπλαστικής και ανακατεύουμε ξανά καλά και ελαφρυά.
Βάζουμε ένα κορνέ μέσα σε μια κούπα και το γεμίζουμε με προσοχή. Δε χρειάζεται να το γεμίσουμε μέχρι πάνω από την αρχή. Εγώ το κάνω σιγά σιγά.
Σε ένα ταψί, βάζουμε λίγο από το μείγμα στις 4 γωνιές του και επάνω τεντώνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ολόισιο. Στο σημείο που βάλαμε το μείγμα για να κολλήσει η λαδόκολλα, μην βάλετε μακαρόν.... δεν θα ψηθεί.
Επάνω στη λαδόκολλα φτιάχνουμε τα μακαρόν μας προσεκτικά αφήνοντας λίγη απόσταση μεταξύ τους. Δεν βάζουμε πολύ μείγμα γιατί θα απλώσουν κιόλας. Το κορνέ που θα χρησιμοποιήσουμε καλό είναι να έχει αρκετό άνοιγμα περίπου 1 εκ. Μην το φοβηθειτε γιατί το μείγμα είναι παχύρευστο.
Χτυπάμε το ταψί καλά να καθήσουν και να απλώσουν και να φύγουν και τυχόν φουσκάλες.
Τα αφήνουμε να πιάσουν ελαφρά κρούστα από πάνω (δηλαδή αν βάλουμε το δάχτυλο μας να μην είναι υγρό) περίπου 30 λεπτά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140oC για 15-20 λεπτά. 
Πριν τα βγάλετε από το ταψί, πρέπει να κρυώσουν καλά, για τουλάχιστον 15 λεπτά. Μετά με προσοχή τα βγάζουμε και τα γεμίζουμε με την σοκολάτα!

Εγώ τα γεμίζω με κουτάλι της σούπας, μισό περίπου και λιγότερο για κάθε μακαρόν.
Βάλτε περισσότερες σταγόνες χρώμα για καλύτερα αποτελέσματα αν θέλετε έντονο το χρώμα τους ? οταν το δαγκωώσετε θα είναι αναλαφρο και η σοκολάτα θα το απογειώσει... Να ξέρετε πως θα υπάρξουν και... απώλειες. Καλή επιτυχία σας εύχομαι!!!!