Pin It

Σήμερα δοκιμάζουμε απλές και ...μαμαδίστικες φακές.

Μερίδες: 4 άτομα

Υλικά για τις Φακές

  • 1 + 1/2 φλ. φακές
  • 1 κρεμμυδάκι ξερό 
  • 1 ντομάτα (προαιρετικά) ή 1 κ.σ. πελτέ
  • ελαιόλαδο
  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά)
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά και ξεπλένουμε τις φακές.

Βάζουμε νερό μέχρι τη μέση σε μια μέτρια κατσαρόλα και βράζουμε τις φακές για 8 με 10 λεπτά.

Σουρώνουμε τις φακές και σε καθαρό βρασμένο νερό συνεχίζουμε το βράσιμο ρίχνοντας μέσα ψιλοκομμένο ή στον χοντροτριμμένο στον τρίφτη το ξερό κρεμμύδι. 

Όσο βράζουμε τις φακές δε σκεπάζουμε την κατσαρόλα.

Μόλις δούμε ότι η φακή ασπρίζει-μαλακώνει, ρίχνουμε πελτέ ή φρέσκια ντομάτα και μισό φύλλο δάφνη, να μην πικρίζει πολύ. Προσθέτουμε λίγο ξύδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη. Όταν χυλώσουν οι φακές, είναι έτοιμες. Σερβίρετε ζεστές! Συνολικά βράζετε για 40 με 45 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.