Pin It
Εύκολα, απλά και γρήγορα γιουβαρλάκια! Είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά. Χρόνος: 1μιση ώρα
 
Μερίδες: 13 με 14 γιουβαρλάκια

Υλικά για τα Γιουβαρλάκια Αυγολέμονο

  • Μισό κιλό κιμάς (μοσχαρίσιος ή μισός-μισός)
  • Μισό φλιτζανάκι ρύζι γλασέ
  • 1 καρότο
  • 1 πατάτα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • άνηθος
  • μαϊντανός
  • 2 αυγά
  • Λίγο αλεύρι
  • Ελαιόλαδο
  • 1 λεμόνι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Πριν ξεκινήσουμε να πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας, βάζουμε σε ένα μπολ με αρκετό νερό το ρύζι που θα χρησιμοποιήσουμε και το αφήνουμε.
 
Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε τον κιμά, το καρότο και το κρεμμύδι το ξερό τριμμένα, το ένα αυγό, λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Τέλος, ρίχνουμε και το ρύζι που έχουμε προετοιμάσει στο μπολ με το νερό, αφού το πλύνουμε και το στραγγίσουμε καλά. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. 
 
Στη συνέχεια, πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας ένα-ένα με προσοχή, να έχουν το ίδιο μέγεθος για να βράσουν ομοιόμορφα στον ίδιο χρόνο. Σε ένα πιάτο έχουμε βάλει το αλεύρι και τα κυλάμε μέσα να τα αλευρώσουμε γύρω-γύρω ελαφρά και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα. 
 
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε ένα λίτρο νερό ζεστό, έναν κύβο λαχανικών και λίγο ελαιόλαδο. Αφού πάρει βράση, ρίχνουμε μέσα την πατάτα κομμένη σε μεγάλα κομμάτια, αφήνουμε για δέκα λεπτά και έπειτα τοποθετούμε μέσα ένα-ένα τα γιουβαρλάκια μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, σκεπάζουμε λίγο την κατσαρόλα και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου μισή ώρα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι άλλο.
 
 

Για το αυγολέμονο

Αρχικά, χτυπάμε σε ένα μπωλάκι το δεύτερο αυγό καλά με σύρμα, μέχρι να αφρίσει λίγο. Έπειτα ρίχνουμε λίγο λίγο με προσοχή, τον χυμό από το λεμόνι. Έπειτα, προσθέτουμε κουταλιές από τον ζεστό ζωμό του φαγητού αραιώνοντας το και συνεχίζουμε το χτύπημα.
 
Αυτό το κάνουμε για να μην έρθει το αυγολέμονο ξαφνικά σε επαφή με το ζεστό φαγητό και κόψει.

Σβήνουμε το μάτι, περιχύνουμε τα γιουβαρλάκια με το αυγολέμονο και κουνάμε κυκλικά την κατσαρόλα αργά, να πάει παντού. Αφήνουμε να καταλαγιάσει το βράσιμο και σερβίρουμε!