Pin It

Νόστιμη ζύμη για τα τυροπιτάκια σας!

Αφράτη ζύμη με υπέροχη γεύση. Φτιάξτε εύκολα και γρήογρα την καλύτερη ζύμη για τυρόπιτες και τυροπιτάκια!

60'

Εύκολο

7 μεγάλες τυρόπιτες

Υλικά που θα χρειαστούμε

Ζύμη για Τυρόπιτες


  • 1 πακέτο (ή 500γρ.) αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 230-250γρ. βούτυρο λιωμένο, χλιαρό
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • λίγο χλιαρό γάλα, προαιρετικά
  • αυγό
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση



  • 200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη ή λιωμένη καλά με το πιρούνι
  • 1 κρόκος αυγού
  • πιπέρι
  • λίγο αλάτι (σιγουρευτείτε πως η φέτα δεν είναι πολύ αλμυρή πριν ρίξετε αλάτι)
Image

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το βούτυρο, το αυγό, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε καλά να ονογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσουν τα υλικά. Συνεχίζουμε στον πάγκο να πλάθουμε τη ζύμη μέχρι να γίνει σφιχτή και να μην κολλάει στα χέρια. 

Ίσως χρειάζεται λίγο υγρό παραπάνω, εγώ βάζω λίγο χλιαρό γάλα.

Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, όσο μέγεθος θέλετε εσείς και τα αφήνετε στην άκρη μέχρι να τελιώσετε με τα υπόλοιπα, σκεπασμένα με μια πετσέτα να μη σας ξεραθούν.

Φροντίστε τα φύλλα που θα ανοίξετε να μην είναι λεπτά, γιατί στο ψήσιμο θα βγει η γέμιση. 


Ένας άλλος τρόπος αν φοβάστε πως δε θα πετύχετε τη σωστή ποσότητα της ζύμης, είναι να ανοίξετε ένα μεγάλο φύλλο στον πάγκο και με το στόμιο ενός ποτηριού να βγάζετε στρογγυλά φύλλα, ισόπαχα και ίδια.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180oC.

Έπειτα, πατάμε το μπαλάκι ζύμης με την παλάμη μας και με τον πλάστη φτιάχνουμε ένα κυκλικό φύλλο ζύμης. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και το στόμιο ενός ποτηριού για να είναι ομοιόμορφο το αποτέλεσμα.

Η ζύμη είναι εύπλαστη και μπορείτε να της δώσετε εύκολα ένα κυκλικό σχήμα. Συνεχίζουμε με τη γέμιση


Ανακατεύουμε σε ένα βαθύ πιάτο τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε, αλλά με προσοχή το αλάτι σε περίπτωση που χρησιμοποιήσουμε αλμυρή φέτα. 

Βάζουμε ένα κουταλάκι γέμιση στη μέση κάθε φύλλου. Βάζουμε λίγο νεράκι με τα δάχτυλά σας επάνω στη ζύμη περιμετρικά πριν το κλείσουμε.

Αυτό βοηθάει αρκετά στο να μη βγει η γέμιση κατά το ψήσιμο. 


Ψήνουμε για 20 με 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC. Όταν χρυσαφίσουν είναι έτοιμα!

Ρωτήστε με τις απορίες σας, θα χαρώ να μάθω ακόμα περισσότερα και να τα διορθώσουμε μαζί!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε και το σχετικό βίντεο που έχω στην αρχή της συνταγής!

Καλή Επιτυχία και καλή όρεξη!