Pin It

2 ώρες

Μέτριο

8-12 κομμάτια

Υλικά για την Κοτόπιτα με σπιτικό τραγανό φύλλο


Για τη ζύμη
:

  • 400 γρ. αλεύρι γοχ ή μισό-μισό με σκληρό αλεύρι
  • 220 ml χλιαρό νερό (περίπου ένα ποτήρι του νερού)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι λευκό
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι

Για τη γέμιση
:

  • 1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο ψητό ή βρασμένο
  • 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα
  • πιπεριές Φλωρίνης
  • 100 γρ. γραβιέρα Νάξου χοντροτριμμένη
  • 150-180 ml κρέμα γάλακτος light
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Κύβο ή σκόνη νοστιμιάς λαχανικών
  • 2-3 φέτες μπέικον, προαιρετικά

Εκτέλεση

Χρησιμοποίησα ένα πυρέξ διαστάσεων 29x20 cm.

Αρχικά ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Ψήνουμε το κοτοπουλάκι ή το βράζουμε με νοστιμιά λαχανικών για 30 λεπτά περίπου. Μπορεί να μας έχει περισσέψει από άλλη φορά. Τότε απλά το προσθέτουμε στο τέλος στο τηγάνι με τα υλικά της γέμισης.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φετάκια μαζί με το ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες και τα μαραίνουμε λίγο. Προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη σε λεπτές βέργες και το κοτόπουλο ψιλοκομμένο.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε τον μαϊντανό και αφήνουμε να εξατμιστούν τα υγρά. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι. Τα ανακατεύουμε με το αλεύρι. Μετά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό αργά και με κυκλικές κινήσεις παίρνουμε το αλεύρι από το μπολ με τα δάχτυλα και φτιάχνουμε μια ζύμη μαλακή που δεν κολλάει στα χέρια. Την δουλεύουμε λίγο να δέσει καλά το αλεύρι και την καλύπτουμε με μια πετσέτα. Την αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστεί.

Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε 4 κομμάτια αν θέλουμε να ανοίξουμε 4 φύλλα, αλλιώς τη χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Τα 2 κομμάτια να είναι πιο μικρά, ενώ το τελευταίο που θα βάλουμε από πάνω, ας είναι πιο μεγάλο σε φάρδος. Αν βάλλουμε 2 από πάνω, τα 2 θα είναι πιο μεγάλα. Ανοίγουμε τα φύλλα μας, όσο μπορούμε πιο λεπτά, λαδώνουμε τη βάση του πυρέξ και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο. Μετά λαδώνουμε ελαφρά το φύλλο και τοποθετούμε επάνω και το δεύτερο.

Βάζουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού, την τριμμένη γραβιέρα και την κρέμα γάλακτος και καλύπτουμε με το τελευταίο φύλλο μας. Χαράσσουμε κομμάτια, ρίχνουμε λίγο λαδάκι και σουσαμάκι αν θέλουμε.

Ψήνουμε την κοτόπιτα μας στους 180oC σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Όταν ροδίσει είναι έτοιμη! Καλή απόλαυση!
κοτόπιτα με σπιτικό τραγανό φύλλο