Pin It

Πατατόπιτα νηστίσιμη με πουρέ πατάτας

Μια νηστίσιμη πατατόπιτα με πουρέ πατάτας, μανιτάρια, πιπεριά φλωρίνης, κρεμμυδάκια και πράσσο! Εύκολη γέμιση με άριστο αποτέλεσμα.
Μια υπέροχη πατατόπιτα, εύκολη και απλή με πουρέ πατάτας. Λατρεύω την πατάτα και ειδικά σε περίοδο νηστείας, πολλές είναι οι συνταγές που την περιέχουν, σε όλες τις εκδοχές της. Μπορείτε να ανοίξετε και δικό σας φύλλο και να την ...απογειώσετε!

120'

Μέτριο

12

Υλικά για τη νηστίσιμη Πατατόπιτα


  • 6 φύλλα χωριάτικα για πίτες (δικά σας ή έτοιμα)
  • 3 μεγάλες πατάτες καθαρισμένες και βρασμένες
  • 1 πράσσο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 ξερό κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά φλωρίνης (και 1 κίτρινη, 1 πορτοκαλί προαιρετικά)
  • 1 πακέτο φρέσκα λευκά μανιτάρια
  • 1 κ.σ. φυτικό βούτυρο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • λίγο μοσχοκάρυδο
Image

Εκτέλεση συνταγής

Για τη νηστίσιμη πατατόπιτα με πουρέ πατάτας, αρχικά βράζουμε σε καλά αλατισμένο νερό τις πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα τέσσερα για 20 λεπτά με μισή ώρα.

Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το ξερό κρεμμυδάκι χοντροκομμένο μαζί με τα μανιτάρια, κομμένα κι αυτά σε μεγάλα κομμάτια για 5 λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε καλά. 


Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ρίχνουμε μέσα τις πιπεριές, το πράσσο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα. Συνεχίζουμε και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να μαραθούν για περίπου ένα τέταρτο. 

Λιώνουμε τις βραστές πατάτες με ένα πηρούνι, αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το βούτυρο, ανακατεύουμε καλά και έπειτα ρίχνουμε και τα σοταρισμένα υλικά και ανακατεύουμε να γίνουν όλα τα υλικά ένα ομοιόμορφο μείγμα μαζί με τον πουρέ πατάτας. Αν θέλουμε ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. 

Καλό είναι να δοκιμάζουμε κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αυτής της συνταγής, για να είμαστε σίγουροι πως έχει αρκετό αλάτι το φαγητό.

Αφήνουμε να κρυώσει λίγο η γέμιση.

Λαδώνουμε ένα πυρέξ ή ταψί για πίτες και στρώνουμε ένα-ένα τα τρία φύλλα, λαδώνοντας κάθε φορά καλά. Τα φύλλα πρέπει να προεξέχουν από το σκεύος.

Ρίχνουμε μέσα τη γέμιση, αλατοπιπερώνουμε μία τελευταία φορά και στρώνουμε τα άλλα τρία φύλλα από πάνω με προσοχή και λαδόνοντάς τα και αυτά. 

Μαζεύουμε καλά τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, προσέχοντας να μην είναι πολύ χοντρή η ζύμη και δεν ψηθεί καλά. Χαράσσουμε τα κομμάτια με ένα κοφτερό μαχαίρι, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, προαιρετικά ρίχνουμε λίγο σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για ώρα περίπου, ελέγχοντας τακτικά μετά τα σαράντα λεπτά ψησίματος.

Η νηστίσιμη πατατόπιτά μας είναι έτοιμη! Καλή επιτυχία και ...καλή απόλαυση!
Image
Image
Image
Image
Image
Image