Pin It
Σήμερα φτιάχνουμε μια απλή σπανακόπιτα με τέσσερα σπιτικά φύλλα. Οι σπανακόπιτες είναι η καλύτερη πίτα που μπορούμε να φτιάξουμε και να σερβίρουμε σε ένα οικογενειακό τραπέζι, σε μια γιορτή. Μπορούμε να την προσαρμόσουμε, να την κάνουμε νηστίσιμη σπανακόπιτα χωρίς φέτα, προσθέτοντας αρκετά μυρωδικά, πράσο και άλλα γλυκά χόρτα της εποχής.

180'

Μέτριο

6 κομμάτια σπανακόπιτα

ή 4 φύλλα

Σπιτική σπανακόπιτα με χειροποίητο τραγανό φύλλο

Λατεύω τις πίτες και ειδικά τις σπιτικές! Θεωρώ το να ανοίγεις φύλλο σπιτικό, πως είναι ένα μικρόβιο που κολλάει από γεννιά σε γεννιά. Και τι εννοώ. Από γιαγιά σε μητέρα και από μητέρα σε κόρη και πάει λέγοντας... Έτσι λοιπόν, έμαθα και εγώ να ανοίγω το δικό μου σπιτικό φύλλο από τη μητέρα μου. Κάθε φορά και λίγο καλύτερο από την προηγούμενη! Γιατί το να ανοίγεις φύλλο, θέλει μεράκι, υπομονή και πολλή ...αγάπη!

Υλικά για τη σπιτική σπανακόπιτα


Για το τραγανό σπιτικό φύλλο μας, δείτε τα υλικά εδώ. Απλά σε αυτή τη συνταγή, χρησιμοποιούμε 4 φύλλα, άρα βάζουμε τις μισές ποσότητες από τα υλικά. Αλεύρι, χρησιμοποίησα γύρω στα 350 γρ. και έξτρα για το άνοιγμα των φύλλων! 

  • Περίπου 300 γρ. σπανάκι (χρησιμοποίησα κατεψυγμένο)
  • 1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο
  • 2 κλαράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 200 γρ. φέτα αλμυρή (σκληρή) χοντροτριμμένη με τα χέρια
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγο αλάτι
  • πιπέρι
Σε ένα φαρδύ τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και μαραίνουμε ελαφρά το πράσο με το ξερό κρεμμύδι. Ρίχνουμε το σπανάκι (το κατεψυγμένο) μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο να λαδωθούν και να μαραθούν ελαφρά. Τα αφήνουμε 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, ανακατεύουμε, ρίχνουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε λίγο ακόμα στη φωτιά. 
Κατεβάζουμε από το μάτι και αφήνουμε λίγο να κρυώσουν. Προσθέτουμε τη φέτα και ανακατεύουμε.
Όσο κρυώνει η γέμιση, ετοιμάζουμε τα φύλλα μας. Προθερμαίνουμε παράλληλα το φούρνο στους 180oC. Δείτε σχετικά με το χειροποίητο σπιτικό φύλλο.
Λαδώνουμε ένα μικρό πυρεξάκι ή ταψάκι βαθύ και στρώνουμε το πρώτο φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και στρώνουμε και το δεύτερο. Προσθέτουμε τη γέμιση και στρώνουμε τα άλλα 2 με τον ίδιο τρόπο. 
Τα 2 τελευταία φύλλα, δεν τα βγάζουμε έξω από το σκεύος γύρω-γύρω. Φροντίζουμε να είναι σαν τσαλακωμένα και να καλύπτουν απλά τη γέμιση. Γυρίζουμε προς τα μέσα τα 2 πρώτα φύλλα που θα εξέχουν στο σκεύος, λαδώνουμε, χαράσουμε τα κομμάτια μας, ρίχνουμε λίγο σουσάμι προαιρετικά και ψήνουμε στους 180oC για 1 ώρα! Μέχρι να ροδίσει η πίτα μας και να μοσχομυρίσει το σπίτι...!