Pin It

Οι τυροπιτάρες της γιαγιάς είναι μια παραλλαγή θα έλεγα της τυρόπιτας. Τις έφτιαχνε και τις φτιάχνει η γιαγιά μου και τώρα η μητέρα μου - γιαγιά! Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ονομασίες για τις συγκεκριμένες τηγανιτές πίτες με τυρί, εμείς στην Εύβοια τις λέμε τυροπιτάρες. Συνήθως φτιάχνονται με βαρελίσιο τυρί μυζήθρα, παραδοσιακά αλλά δεν είναι ανάγκη. 

Υλικά για τις Τυροπιτάρες της γιαγιάς

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι, λάδι, ξύδι
  • 500 γρ. αλμυρή μυζήθρα από βαρελίσιο τυρί ή μία φέτα αλμυρή που σας αρέσει
  • Νερό όσο χρειαστεί
  • λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη γέμιση σε ένα βαθύ πιάτο ή μια λεκανίτσα. Λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι ή τη φέτα (προσθέτουμε αλάτι αν χρειάζεται). Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και ένα αυγό χτυπημένο.

Η Ζύμη

Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι με λίγο αλάτι (γιατί θα βάλουμε μυζήθρα), το ξίδι, λίγο λάδι και ρίχνουμε λίγο λίγο όσο νερό χρειάζεται, ώστε να γίνει μια μαλακή ζύμη. 

Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για 30 λεπτά. Έπειτα τη χωρίζουμε σε κομμάτια (μπαλάκια), τα οποία ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλα 40-50 εκ.

 

Αλείφουμε κάθε φύλλο με αλμυρή μυζήθρα από βαρελίσιο τυρί και το κλείνουμε φέρνοντας τις τέσσερις πλευρές  προς τη μέση, δίνοντας στις πίτες σχήμα φακέλου.

Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν.

Τις αφήνουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρουμε ζεστές ή κρύες, συνοδεία με ντοματούλα και κρεμμυδάκι!

Αφήστε μου το σχόλιό σας και τις απορίες σας! Καλή Επιτυχία και καλή Όρεξη!