Pin It
Smoothie Ροδάκινο με σμέουρα και γιαούρτι

Χορτόπιτες κουλουρίτσες της μαμάς Ιωάννας, με άγρια χόρτα.

90'

Μέτριο

6-8 κουλουρίτσες

Υλικά για τις χορτόπιτες κουλουρίτσες


Για τη ζύμη:

  • 500-700 αλεύρι κίτρινο σκληρό για πίτες
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2-3 κ.σ. ξύδι 
  • Νερό χλιαρό 

Για τη γέμιση:
  • 1 χούφτα λάπαθα
  • 1 χούφτα ρουσέλια
  • Τυρί τριμμένο με τα δάχτυλα (φέτα, κατσικίσιο τοπικό τυρί)
  • Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο, μαϊντανό
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλέυρι, ρίχνουμε το αλάτι, το ελαιόλαδο, το ξύδι και προσθετούμε λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Προσέχουμε να μην γίνει σφιχτή η ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για 30 λεπτά τουλάχιστον.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε καλά τα χόρτα και τα ψιλοκόβουμε. Τα βάζουμε σε ένα μπολ, μαζί με το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τρίβουμε με τα δάχτυλα το τυρί. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με τα χέρια.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπαλάκια όσο ένα μέτριο πορτοκάλι. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό με κάθε ένα μπαλάκι ζύμης και τοποθετούμε μέσα μια γενναία ποσότητα γέμισης. Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και στριφογυρίζουμε προσεκτικά τη ζύμη. Κλείνουμε τις άκρες της κουλουρίτσας. 

Τηγανίζουμε τις χορτόπιτες κουλουρίτσες σε χαμηλή φωτιά, σε λάδι που δεν έχει κάψει ακόμα, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές καλά. Προσέχουμε να μην είναι δυνατή η φωτιά, γιατί θα τις κάψει εξωτερικά και το χόρτο θα μείνει σκληρό. Φροντίζουμε το λάδι να είναι αρκετό και να φτάνει μέχρι τη μέσητης χορτόπιτας.

Καλή επιτυχία! Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, στείλτε μου τα σχόλιά σας.
Τι είναι τα Λάπαθα
Το λάπαθο (από την αρχαία ονομασία "λάπανθον") είναι διετής πόα με ύψος από 20 έως 60 εκατοστά. Στην Ελλάδα, ευδοκιμούν γύρω στα είκοσι είδη αγριόχορτων όπως το λάπαθο. Μόνο στην Ελλάδα συναντάμε αμέτρητα είδη αγριόχορτων που τρώγονται. Πολλά από τα είδη αυτά, καταναλώνονται σαν το σπανάκι σε διάφορες περιοχές. Κάνουν πεντανόστιμες χορτόπιτες! Τρώγονται ωμά σε σαλάτες, βραστά, μαγειρεμένα με κρέας ή ψάρι όπως μπακαλιάρο και πολλά άλλα. Οι συνταγές με αυτά τα αγριόχορτα, μετρούν αιώνες και εμείς τις τιμούμε έως σήμερα.  

Φυτρώνουν σε υγρό έδαφος και δε χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα για να καλλιεργηθούν. Αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και θεωρούνται βότανα με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Τα λάπαθα θα τα βρούμε στον μανάβη της γειτονιάς μας, από τέλη Οκτωβρίου μέχρι και τον Φλεβάρη. Φυσικά και υπάρχουν και στη φύση. Αρκεί μια βόλτα στη λιακάδα για να τα εντοπίσετε ανάμεσα σε πολλά άλλα είδη αγριόχορτων, σε περιοχές σχετικά δυσπρόσιτες και δύσβατες. Μοιάζουν πολύ με τα σέσκουλα, αλλά έχουν πιο στενά φύλλα.