Pin It
Νηστίσιμη πατατόπιτα με πουρέ πατάτας και χειροποίητο τραγανό φύλλο

Φτιάξτε αυτή την υπέροχη, πεντανόστιμη νηστίσιμη πατατόπιτα με τραγανό χειροποίητο φύλλο. Το σπιτικό φύλλο κάνει τη διαφορά και δίνει στην πίτα σας μοναδική γεύση.

2 ώρες

Μέτριο

6 μερίδες

Υλικά


Για τη ζύμη:

  • 300 γρ. αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. αλεύρι καλαμποκιού
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • Έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
  • Χλιαρό νερό, ένα φλιτζανάκι περίπου

Για τη γέμιση:

  • 4 κανονικές πατάτες (ή 7 μικρές βιολογικές πατάτες) καθαρισμένες και κομμένες σε τέσσερα κομμάτια
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 πράσα καθαρισμένα και ψιλοκομμένα 
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κατά προτίμηση ψητή
  • 1 πιπεριά πράσινη "κέρατο", κατά προτίμηση ψητή
  • Μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκι, προαιρετικά
  • 1 κ.γ. βούτυρο φυτικό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1
Αρχικά βράζουμε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει τις πατάτες για 20 λεπτά. Σουρώνουμε και λιώνουμε τις πατάτες με ένα πιρούνι. Δεν θέλουμε ο πουρές να γίνει σαν αλοιφή. Αλατοπιπερώνουμε τον πουρέ, προσθέτουμε το φυτικό βούτυρο, το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, και τα μυρωδικά. Σε ένα τηγάνι, καίμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε το πράσο και το φρέσκο κρεμμυδάκι. Προσθέτουμε και μία σκελίδα σκόρδο σε φετάκια αν θέλουμε. Τα μαραίνουμε ελαφρά, ίσα να γυαλίσουν και να μοσχοβολήσουν. Τα προσθέτουμε στον πουρέ, ψιλοκόβουμε και τις ψητές πιπεριές και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε.
2
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τα άλευρα, το αλάτι, το ελαιόλαδο και το ξύδι και ζυμώνουμε προσθέτοντας λίγο-λίγο το χλιαρό νερό. Φτιάχνουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και τη δουλεύουμε λίγο για να γίνει εύπλαστη και λεία ώστε να μπορέσουμε να ανοίξουμε εύκολα τα φύλλα μας. Αφήνουμε τη ζύμη καλυμμένη για μισή ώρα να ξεκουραστεί.
3
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη, τα δύο πιο μικρά, γιατί θα είναι τα πάνω φύλλα. Ανοίγουμε τα φύλλα μας με αλεύρι όσο πιο λεπτά μπορούμε. Η ζύμη μας είναι μαλακή και εύπλαστη και δουλεύετε εύκολα. Λαδώνουμε ένα σκεύος, κατά προτίμηση 29x20 cm και στρώνουμε το πρώτο φύλλο με τις άκρες του να εξέχουν ελάχιστα από το σκεύος. Λαδώνουμε το φύλλο και καλύπτουμε με το επόμενο.
4
Προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε να πάει παντού και καλύπτουμε με άλλα δύο φύλλα μικρότερα, λαδώνοντας ενδιάμεσα. Γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα προσεκτικά, λαδώνουμε την επιφάνεια της πίτας μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά και χαράσσουμε ελαφρά τα κομμάτια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 45-50 λεπτά. Αφήστε την πιτούλα να κρυώσει λίγο πριν σερβίρετε. Καλή Όρεξη!