Κλασικά Μελομακάρονα

Pin It

Παραδοσιακά, Κλασικά Μελομακάρονα

Είναι τα κλασικά μελομακάρονα για τα Χριστούγεννα! Τραγανά και ζουμερά!

120'

Μέτριο

58-60 μελομακάρονα

Υλικά για τα υπέροχα Μελομακάρονα


  • 6 1/2 φλ. αλεύρι γοχ (περίπου 832γρ.)
  • 1 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
  • 1/2 φλ. κονιάκ
  • 1/2 φλ. χυμό πορτοκαλιού (1 πορτοκάλι)
  • 3 φλ. σπορέλαιο
  • 1 κ.σ. μπέκιν
  • 1 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.γ. κανέλα

1 cup που χρησιμοποίησα εγώ σαν μετρητή, είναι περίπου 128 γρ. για το αλεύρι γοχ (για όλες τις χρήσεις) και 200 γρ. για τη ζάχαρη. 

1/2 cup μέλι, είναι 170 γρ.

3 cups σπορέλαιο, είναι περίπου 630 γρ.

3 cups νερό, 750 γρ.

1/2 cup χυμό πορτοκαλιού, περίπου 125 γρ.

Για το Σιρόπι


  • 3 φλ. νερό
  • 1 φλ. μέλι
  • 3 φλ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική 

Εκτέλεση συνταγής

Αρχικά θα φτιάξουμε το σιρόπι για να έχει κρυώσει μέχρι να μελώσουμε τα μελομακάρονά μας!

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα σύρμα να ενωθούν τα υλικά. Αφήνουμε για περίπου 7-10 λεπτά να πάρει μια βράση, ενώ ταυτόχρονα αφαιρούμε με ένα κουτάλι τον λευκό αφρό που θα εμφανιστεί στην επιφάνεια.

Αφού ετοιμαστεί, το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε τα μελομακάρονα.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180oC.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το σπορέλαιο, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα να διαλυθεί η ζάχαρη καλά. Έπειτα ρίχνουμε το μκπέκιν, την κανέλα, το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε ξανά.

Αφού ενωθούν τα υλικά καλά, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι και αρχικά ανακατεύουμε με το σύρμα, αλλά μόλις αρχίσει να σφίγγει η ζύμη χρησιμοποιούμε μια ξύλινη κουτάλα ή ένα μεγάλο κουτάλι και ανακατεύουμε κυκλικά, παίρνοντας ταυτόχρονα τη ζύμη από τα πλάγια. Έπειτα συνεχίζουμε το ανακάτεμα με τα χέρια. 

Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, αρχίζουμε να πλάθουμε τα μελομακάρονά μας. 

Παίρνουμε γύρω στα 40γρ. ζύμη το κάνουμε μπαλάκι και το ανοίγουμε επάνω σε μια τραχιά επιφάνεια. Το διπλώνουμε προσεκτικά από τη μία πλευρά, αφήνοντας στο εσωτερικό του μια τρύπα που αργότερα θα πάρει μέσα το σιρόπι.

Τοποθετούμε τα μελομακάρονα επάνω σε λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί.


Ψήνουμε τα μελομακάρονα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180oC για 30 λεπτά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, τα ρίχνουμε κατευθείαν στο σιρόπι ανάποδα και τα αφήνουμε περίπου 3 λεπτά. 

Διακοσμούμε με τριμμένο καρυδάκι παραδοσιακά!

Καλή Επιτυχία και καλές γιορτές σε όλους με υγεία!!!



Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά